Nový systém žebříčku WTA zahrnuje obhajoby bodů. Platit začne už po Miami

- Marek Bartošík

Ženská tenisová asociace WTA představila pravidla, z nichž bude v nadcházejících měsících vycházet systém jejího žebříčku. Cílem nových předpisů, obsahujících konečně i odečítání bodů, je co nejférovější návrat k tradičnímu 12měsíčnímu režimu. První odpočty bodů uvidíme už po právě konaném Miami Open.

Obhajoby na ženském tenisovém okruhu jsou zpět. Tak by se dal ve zkratce shrnout upravený a velmi komplexní systém, který ve čtvrtek odkryli světu zástupci asociace WTA.

A jak tedy zní základní pravidla pro výpočet žebříčku? Jestliže to bude možné, tenistky si podrží získané body nejméně 52 týdnů a maximálně 104 týdnů (čili dva roky). Hráčky by dále měly dostat šanci své body obhajovat. A pokud se jim to nepodaří, pak o body jednoduše přijdou.

Poslední pravidlo znamená odchylku od aktuálně platného uspořádání mužského žebříčku ATP, v němž se pracuje pouze s 50% odpočtem bodů.

Nové předpisy vejdou v účinnost v pondělí 5. dubna, tedy den po konci Miami Open (kategorie ATP 1000 a WTA 1000). Karolína Plíšková tak v Miami právě obhajuje 650 bodů za předloňské finále, její tehdejší přemožitelka Ashleigh Bartyová dokonce 1000 bodů.

Představitelé WTA dále upřesňují, že body z turnajů, které se v roce 2020 neuskutečnily, se tenistkám odečtou po 104 týdnech (kromě Miami to platí například pro antukový Madrid).

Výjimku tvoří akce, jež se loni nekonaly a letos zatím nejsou naplánovány. S takovými obhajobami se počká, než bude jasno o novém termínu daného podniku.

Další pravidlo se zabývá těmi turnaji, které se loni uskutečnily ve výjimečném termínu (například Prague Open). Zjednodušeně opět platí, že body z roku 2019 si tenistky podrží nejvýše 104 týdnů a že body z roku 2020 budou nahrazeny body z letoška (některé odpočty se budou lišit v řádu týdnů).

Kompletní přehled novinek pro žebříčky WTA si můžete prostudovat zde.