Přirovnal pleť Sereny ke spálenému toastu. Moderátor rádia dostal padáka

- Jan Vojkůvka

Tenhle přešlap si, dnes už bývalý, moderátor buffalského rádia 97 Rock Rob Lederman za rámeček nedá. Během pořadu Morning Bull Show přirovnával pleť afroameričanek k toastům, za což vyfasoval od vedení stanice padáka. Mezi ženami, které hodnotil, byla i hrající tenisová legenda Serena Williamsová.

Lederman, který byl spolumoderátorem ranního podcastu, se vyjádřil velmi nelichotivě k americké tenistce. Svým kolegům během pořadu řekl, že nastavil úroveň zbarvení pleti afroameričanek k úrovni připravených toastů z toustovače, aby tím vyjádřil přitažlivost žen.

Když byl dotázán, jak moc opečený chléb má nejvíce rád, Lederman odpověděl: „Nikdy bych nešel se ženou s úrovní, jakou má Serena Williamsová. Líbí se mi a jsem velmi spokojený s úrovní Halle Berryové,“ podotkl. „Potřebuji a preferuji tak trochu mulatku,“ dodal.

Dodatkem k celému bizarnímu vyjádření bylo, když se jej jeden z kolegů zeptal, jestli jeho nastaveným hodnotám vyhovuje Gayle Kingová. „Gayle Kingová není na úrovni mého toustovače,“ řekl Lederman.

Odvysílání Morning Bull Show mělo velký ohlas. Na adresu Ledermana se strhla obrovská vlna kritiky.

„K tmavé pokožce již existuje nešťastné a nezasloužené stigma. Takže je trestuhodné, že si Rob vzal něco tak nežádoucího, jako je spálený toast a porovnal to s barvou kůži jakékoli osoby,“ uvedl novinář ESPN Marcel Louis-Jacques.

„Nejsem si jistý, co je horší. Jestli nedostatek povědomí a příležitostné používání hanlivé rasové kategorizace 'mulati', nebo smích z pozadí a přijetí jeho vyjádření, kdy prováděl srovnání mezi černou kůží a spáleným toastem. Někdo by je měl vzdělat a ze studia vyhodit,“ napsal na sociálních sítích Jeremy Kelly.

A přesně to se také stalo. Lederman byl za své výroky z rádia společností Cumulus Media vyhozen. Podle informací přišel rovněž o práci, kterou vykonával jako moderátor a DJ v aréně hokejového týmu Buffala Sabres. Práci již nebude vykonávat ani pro lakrosový tým Buffalo Bandits.

Sám Lederman si po celé aféře sypal popel na hlavu. „Mohu si snadno představit, že se tím někdo cítil ponížen. Beru to. Zní to příšerně a je to příšerné,“ řekl v rozhovoru pro Buffalo News poté, co byl zděšen svými komentáři jakmile nahrávku slyšel.