Nevěří ATP a volá po auditech. Odměny nejsou takové, na jaké jsme byli zvyklí, říká Isner

- Filip Lefenda

Rok od začátku globální pandemie koronaviru začínají mnozí tenisté naplno pociťovat notně snížené odměny na turnajích. Bývalý semifinalista Wimbledonu John Isner nyní otevřeně vyzval ATP k tomu, aby byla ve věci snižování prize money transparentnější a zdůvodňovala, co přesně za poklesy financí stojí.

Jeden příklad za všechny. Dotace probíhajícího turnaje ATP Masters 1000 v Miami klesla oproti poslednímu předloňskému ročníku o celých 60 procent. Zatímco si tak ještě v roce 2019 přišel šampion na 1,35 milionu dolarů (téměř 30 milionů korun), letos vyinkasuje „pouze“ 300 110 dolarů (přes 6,6 milionu korun).

Američan Isner označil systém pro financování turnajů za rozbitý a netransparentní a volá po auditech. „Jde o to, aby se jasně zdůvodňovala konkrétní rozhodnutí a to, proč odměny tolik klesají,“ míní Isner, který zmírnil svá únorová vyjádření. Tehdy se do ATP pustil s plnou vervou.

Na vině je pochopitelně pandemie koronaviru, vážně ale zasáhla financování turnajů až tak citelně? „Já i mnozí další hráči máme pocit, že dříve s námi zástupci Tour jednali více otevřeně,“ poukazuje Isner na pokles důvěry.

Faktem je, že byl v loňském roce profesionální okruh vinou nastupující pandemie onemocnění covid-19 na pět měsíců pozastaven. Mnohé akce byly na poslední chvíli rušeny, jiné utrpěly ztráty z důvodu rapidního poklesů příjmů z prodaných vstupenek a sponzorských smluv.

ATP deklaruje, že její ztráty činily v roce 2020 mezi 60 až 80 miliony dolarů. A taková suma se musí na prize money pochopitelně projevit.

Podle pětatřicetiletého Isnera ale není snadné se takovému poklesu přizpůsobit. „Není to to, na co jsme byli zvyklí,“ připustil hráč, který během kariéry ovládl patnáct turnajů ve dvouhře a dalších pět ve čtyřhře. „Vnímáme ale, že i turnaje přišly o příjmy z prodeje lístků, s nimiž drívě mohly počítat,“ citovala Isnera agentura Reuters.

Vinou přísných protipandemických opatření se John Isner rozhodl vynechat australskou část sezóny, včetně grandslamového Australian Open. V Miami tak absolvuje teprve svůj třetí letošní turnaj. Obhajovat na něm bude předloňské finále. V roce 2018 poté oblíbený podnik celý vyhrál.