Výbuch v přímém přenosu: zničené rakety a sprška vulgarit. Tenista vyhrožoval ATP žalobou

- Filip Lefenda

Pořádné pozdvižení vzbudil na probíhajícím turnaji Masters 1000 v Miami Vasek Pospisil. Hlavním důvodem nebyla prohra s domácím kvalifikantem Mackenziem McDonaldem, nýbrž jeho šokující chování na kurtu. Třicetiletý Kanaďan, jenž mimo dvorce obhajuje zájmy tenistů při jednáních s ATP, demoloval rakety a chrlil nadávky i výhrůžky.

Vystoupení podrážděného Pospisila vygradovalo na konci úvodní sady. Před setbolem soupeře zlikvidoval Kanaďan už druhou raketu, za což si od umpirového rozhodčího Gabase vysloužil trestný fiftýn. A tím celá sada, k překvapení obou tenistů, kuriózně skončila.

Třicetiletý Kanaďan, jenž založil s Novakem Djokovičem v minulém roce novou hráčskou asociaci, si na lavičce nebral servítky.

„Hodinu a půl po mně včera předseda ATP řval za to, že se snažím sjednotit hráče. Hodinu a půl! Zas**ný kr**én!“ soptil Pospisil před televizními kamerami na adresu Andrey Gaudenziho.

„Jestli mě chcete vyhodit, s radostí celou tuhle organizaci zažaluji,“ pronesl 67. hráč žebříčku přeneseně i směrem k rozhodčímu. Tomu se ho posléze přeci jen podařilo uklidnit a zápas mohl po chvíli pokračovat.

Rozladěný Pospisil si nakonec v souboji s domácím kvalifikantem vynutil rozhodující set, podnik v Miami pro něj ale po porážce 3:6, 6:4 a 3:6 přesto skončil.

O pár hodin později majitel devíti challengerových trofejí z dvouhry vychladl a začal se kát. „Znevážil jsem sport, který miluji. Je mi to upřímně líto,“ uvedl na sociálních sítích a rozvedl, co jej tak rozběsnilo.

„Byl jsem neskutečně zdeptaný z večerní schůzky hráčů a vedení ATP. Podcenil jsem, jak moc mě to ve skutečnosti emočně zasáhlo. Omlouvám se za své chování na kurtu i za svůj slovník,“ žehlil Pospisil s odstupem času průšvih.

Teď musí čekat, jak se k celé situaci postaví osočené vedení ATP. To se dosud k celému incidentu nevyjádřilo, dá se ale očekávat, že Pospisila nemine minimálně pokuta.