Bizarní přesun světové jedničky. Po roce opustila Austrálii, cesta se protáhla na 50 hodin

- Filip Lefenda

Po dlouhých třinácti měsících opustila zemi a vydala se do amerického Miami obhajovat titul i post světové jedničky. Hned na úvod se ale Australanka Ashleigh Bartyová musela vypořádat s velkou nepříjemností. Vinou dopravních komplikací trval její přesun do Spojených států více než dva dny.

Jako by jí chtěl osud vynahradit více než roční pauzu bez mezinárodních přesunů. Z jindy snadno proveditelné cesty se vyklubalo únavné peklo. „Bylo to opravdu bizarní. Zrušili nám hned několik letů, takže to nakonec dělalo téměř 50 hodin,“ popisovala Bartyová, která od loňského únorového turnaje v Dauhá nehrála jinde než na australském území.

Při putování do dějiště druhé letošní ženské tisícovky byla čtyřiadvacetiletá rodačka z Ipswiche nucena improvizovat a hledat alternativní trasy. „Obvykle jsou lety z Brisbane do Sydney, ze Sydney do Los Angeles a z Los Angeles do Miami úplně v pohodě. Tentokrát nám ale byly hned dva lety zrušeny,“ rozvedla vítězka předloňského Roland Garros.

„Nebylo to nic příjemného,“ dodala k cestovnímu chaosu Bartyová, která už se však může plně soustředit na tenis.

V Miami, kde bude obhajovat předloňský titul (v roce 2020 se turnaj vinou pandemie koronaviru nehrál) i post světové jedničky před dotahující se Japonkou Ósakaovou, chce navázat na dobré výsledky z úvodu sezóny. V Melbourne si v únoru došla pro devátý titul z okruhu WTA. Na následném Australian Open pak došla do čtvrtfinále, kde nestačila až na Karolínu Muchovou.

Poslední zápis má na turnaji v Adelaide, kde přesně před měsícem nečekaně nezvládla hned úvodní střetnutí s Američankou Collinsovou. Na tento nezdar se ale snaží Bartyová zapomenout. „Těším se, až znovu naplno předvedu svůj nejlepší tenis. Ráda bych vyhrála co nejvíce zápasů a dostala se na turnaji v Miami co nejdále,“ plánuje pochopitelně nejvýše nasazená účastnice, jež má v úvodním kole volný los. V tom druhém poté narazí na jednu z kvalifikantek, soupeřka jí vzejde ze zápasu mezi domácí Hailey Baptisteovou a Slovenkou Kristínou Kučovou.