Tvůj titul z US Open nemá takovou hodnotu, slyšel Thiem. Novináře zpražil

- Jan Vojkůvka

Rakouský tenista se na loňském US Open konečně dočkal. Po dlouhých letech čekání a třech finálových porážkách dokráčel až k zisku grandslamového titulu. Na svůj úspěch je náležitě hrdý. Již jej ovšem nebaví poslouchat, že na cestě za životní trofejí nečelil žádnému soupeři z tzv. „Big Three“.

Thiem se na cestě za titulem z US Open nepotkal na kurtu s Novakem Djokovičem, Rafaelem Nadalem ani Rogerem Federerem. Zatímco poslední dva zmínění do New Yorku vůbec neodcestovali, světová jednička byla diskvalifikována v osmifinále po trefení čárové rozhodčí míčkem.

Thiem tak musel čelit pouze hvězdám, které jako on na grandslamový titul čekaly (a nadále čekají). V semifinále vyřadil Daniila Medveděva a ve finále otočil zápas s Alexanderem Zverevem, s nímž prohrával 0:2 na sety.

Často se tak setkává s názorem, že jeho titul nemá takovou hodnotu, jakou by mít mohl a měl. Že trofej vybojoval díky absenci nejlepších hráčů světa. Při poslední zmínce, kterou slyšel v Dubaji, novináře, jenž se ho na tento úspěch vyptával a snižoval jeho hodnotu, usadil.

„Nikdo neví, jestli bych titul získal nebo nezískal, ale mám ho a to se počítá,“ mračil se Thiem. „Samozřejmě, velká trojka je velká trojka, ale i před nimi tenisté získávali grandslamové tituly a nikdo se jich neptal, jestli mají větší nebo menší hodnotu. To stejné by mělo platit i nyní.“

„Grandslamový titul má vždy stejnou hodnotu, takže opravdu není potřeba nad tím přemýšlet. Nakonec, mé jméno je na trofeji a vždy tam bude. Opravdu nezáleží na tom, koho jsem porazil a kdo tam byl nebo nebyl,“ dodal.