Dimitrov otevřeně o covidu: Zničilo mě to fyzicky i psychicky

- Jan Vojkůvka

Bulharský tenista Grigor Dimitrov se v rozhovoru pro Eurosport vrátil ke své loňské nákaze covidem, která jeho tělo pořádně zhuntovala. Byť je v nejlepších letech, trénovaný sportovec, zdravotní obtíže jej provázely i v měsících následujících. Rozhodl se tak připomenout, že covid rozhodně není vážná nemoc pouze pro starší populaci, ale dokáže způsobit velké problémy i mnohem mladším lidem.

„Když mi řekli, že jsem chytil koronavirus, vzalo mi to dech,“ zahájil svou zpověď Dimitrov. „Potkal jsem tolik lidí, rodiny s dětmi, takže první, co jsem udělal, bylo, že jsem se snažil všechny kontaktovat, aby o tom věděli. Týkalo se to i mé rodiny. Naštěstí nikdo další nakažený nebyl.“

„Po prodělání nemoci jsem zase chtěl šířit správné informace. Nevyhýbal jsem se tomu. Mohl jsem klidně mlčet, ale chtěl jsem, aby si každý uvědomil, že nezáleží na tom, kdo jste, co děláte a v jaké jste kondici,“ pokračoval Dimitrov, jenž už v srpnu minulého roku uvedl, že nemoc jej fyzicky zhuntovala. Měl problémy s dýcháním, velkou únavou a na kurtech se dlouho herně trápil.

„Přišlo to ve velmi nepříjemném období. Dlouho jsem se udržoval v bezpečí a tvrdě makal, ale když to přišlo, nebylo toho moc, co jsem mohl udělat, než to prostě přijmout. Člověk zjistí, jak je vlastně slabý a jak bezvýznamné je všechno ostatní, když jde o zdraví,“ vyprávěl Dimitrov.

Bulharský tenista ve své zpovědi připomněl, že covid jako takový člověka nemusí omezit pouze bezprostředně po nákaze, ale také v měsících následujících. „Když jsem se vyléčil a začal znovu hrát, zjistil jsem, že mě nemoc zničila nejen fyzicky, ale i psychicky a vůbec jsem na návrat nebyl připravený.“

„Člověk si po takovém prožitku začne vážit maličkostí, protože si myslím, že často zanedbáváme věci, které nás obklopují, ať už se jedná o krásný východ slunce, nebo to, že si můžeme jen tak posedět a dát si kávu s přáteli,“ podotkl Dimitrov.

„Tolik věcí jsme doposud považovali za samozřejmost, ale tato nemoc vše mění a možná nyní budou lidé o štěstí smýšlet trochu jinak. Nakonec, všichni jsme jednotlivci, kteří si chtějí najít své vlastní malé místo pod sluncem, kde můžeme dosáhnout našich cílů a proměnit své sny ve skutečnost,“ dodal.