Bubliny a méně peněz přinesou spoustu omluvenek, prorokuje Shapovalov. Tenisty ve hře drží vlastní sponzoři

- Jan Vojkůvka

Zajímavý názor vyřkl na turnaji v Dubaji kanadský tenista Denis Shapovalov. Světová dvanáctka prorokuje v následujících měsících mnoho slabě obsazených turnajů ATP z důvodu povinných karanténních bublin a zredukovaného prize money. Nižší odměny budou podle Kanaďana důvodem, proč se budou kupit omluvenky především od předních tenistů.

Zářným příkladem těchto problémů je blížící se turnaj v Miami. Z něj se prozatím odhlásilo 27 tenistů včetně čtyř členů elitní desítky – Novaka Djokoviče, Rafaela Nadala, Dominica Thiema a Rogera Federera.

Hlavními důvody jsou podle Denise Shapovalova povinné karanténní bubliny na turnajích a redukované prize money. Mnohem nižší odměny na turnaji v Miami kritizovala především domácí hvězda John Isner. Přední hráče v zápřahu tak drží podle něj pouze smlouvy s vlastními sponzory.

„Myslím, že v příštích týdnech uvidíme spoustu omluvenek a spousta lidí na turnaje nepojede kvůli nižším odměnám,“ uvedl Shapovalov. Zredukované prize money je problémem i v Dubaji, kde vítěz získá 149 490 dolarů, zatímco loni si Novak Djokovič jako šampion přišel na 565 705 dolarů. „Svým způsobem pro nás není motivující hrát každý týden a hrát všechny velké turnaje, protože v tomto okamžiku jich kromě grandslamů není moc, které by platily stejně nebo snad lépe než jako třeba letos v Austrálii.“

„Určitě je to pro hráče nyní obtížné, ale doufejme, že ATP nebo někdo něco udělá, aby se prize money zase zvýšilo a vrátilo se zpět k tomu, co bylo,“ podotkl Shapovalov. „Máme ovšem povinnosti vůči sponzorům a smlouvy s nimi, které nás také zavazují hrát. Takže to je určitě jeden z důvodů, proč stále hraje hodně tenistů, jelikož jinak mám pocit, že spousta hráčů vůbec nechce hrát.“

Dalším důvodem, proč se přední tenisté tolik na turnaje neženou, jsou bubliny, tedy uzavření hráčů v hotelech a tenisových areálech. Ne každý dokáže v takové situaci zůstat motivovaný.

„Osobně hraji, protože si to užívám. Užívám si větší turnaje,“ uvedl. „Ale také je to tím, že si dokážu najít věci, jak zůstat motivovaný. Například jsem jel do Dauhá a Dubaje, což pro mě jsou zcela nové turnaje. Je to něco nového a vzrušujícího.“

„Ale i tak se nesnažím hrát tolik jako dřív, a snažím se co nejvíce držet mimo bubliny, protože je to mentálně vysilující. Cítil jsem to minulý rok, ke konci sezony, kdy to bylo na turnajích už docela depresivní. Osobně ale chci dosahovat úspěchů, chci vyhrávat velké turnaje, stoupat žebříčkem, ale chápu, že nejlepší hráči se nedokážou namotivovat. Už na těch turnajích byli, vyhráli je, vyhráli grandslamy, tak nemají tolik důvodů tam za této situace jet a hrát,“ dodal mladý Kanaďan.