Vstupné na Miami Open si letos nemůžeme dovolit, píšou fanoušci. Něco je špatně, myslí si Opelka

- Marek Bartošík

V tenisovém prostředí se kvůli koronavirové pandemii objevují stále nové potíže, k nimž se řadí i ty finanční. Turnaje přicházejí o peníze od sponzorů, a tak výrazně snižují odměny tenistům. V obtížnější pozici jsou také fanoušci, kteří na mnohé turnaje vůbec nemůžou. A když už organizátoři vpustí omezený počet diváků do hlediště jako třeba na blížícím se podniku v Miami, pak čekají na potenciální návštěvníky astronomické ceny.

Loretta Faturosová je tenisová fanynka z amerického Buffala, jež spolu se svým manželem pravidelně jezdí na tenisové US Open a turnaje v Indian Wells a v Miami. Loni se nového zážitku ze sledování bílého sportu přímo na místě nedočkala, jelikož se uskutečnilo pouze US Open, a to za zavřenými dveřmi.

Letos dostali manželé Faturosovi šanci k cestě na prestižní akci v Miami (22. března – 4. dubna), tedy v lokalitě vzdálené přibližně 1900 kilometrů od jejich bydliště. Vzhledem k neúnosné finanční náročnosti ale tentokrát zůstanou doma.

„S manželem si vždy kupujeme vstupenky na všechny dny, protože na turnaje cestujeme. Letos si lístky pro Miami nemůžeme dovolit, protože začínají na ceně 5150 dolarů za jeden kus. V roce 2019 jsme zaplatili 3000 dolarů za dvě vstupenky,“ popsala svou situaci na Twitteru Faturosová.

Pod jejím příspěvkem se rozproudila debata, v níž se množily i dotazy. Faturosová například upřesnila, že za oněch 5150 dolarů (cca 110 tisíc korun) by získala méně atraktivní sedadlo na největším dvorci, kde se bude hrát, a také jedno parkovací místo. Musela by si však zaplatit hotel a samozřejmě i cestu, rozpočet za návštěvu Miami Open 2021 by tedy byl astronomický. A podobně argumentovala řada dalších fanoušků i s odkazem na cenu jednotlivých denních „session“ (přibližně 350–425 dolarů v úvodních dnech hlavní soutěže).

Poznámky Loretty Faturosové si všiml i americký tenista Reilly Opelka (38. v žebříčku ATP), který by se měl v Miami představit. A radost z vysokých cen vstupenek na celý turnaj i jednotlivé denní programy rozhodně neměl.

„Je to smutné. Momentálně nehrajeme pro peníze, ale pro větší dobro našeho sportu. Pokud existují velcí tenisoví fanoušci, kteří chtějí dorazit a zaplatit 3000 dolarů za sledování tenisu, ale nemůžou si to dovolit, pak je něco špatně,“ vyjádřil se třiadvacetiletý Opelka.

Poněkud smutná situace manželů Faturosových je nicméně pouze kapkou v moři potíží a výzev, jimž aktuálně čelí bílý sport.