Velká jízda v Acapulcu! Italský teenager skolil Dimitrova a vybojoval posun do Top 100

- Marek Bartošík

Parádní tažení Lorenza Musettiho (120.) turnajem kategorie ATP 500 v Acapulcu pokračuje. Devatenáctiletý italský kvalifikant přehrál ve čtvrtfinále Grigora Dimitrova (16.) za dvě hodiny a devět minut 6:4 a 7:6(3). Musetti si tak zajistil posun do Top 100 v žebříčku. Ve svém druhém semifinále na turnaji ATP si zahraje s nejvýše nasazeným Stefanosem Tsitsipasem (5.).

Na loňském Masters v Římě si vyšlápl na Stana Wawrinku a Keie Nišikoriho, na právě hrané „pětistovce“ v Acapulcu porazil Diega Schwartzmana, Francese Tiafoea i Grigora Dimitrova. Italský teenager Lorenzo Musetti si velkými triumfy buduje respekt a rychle stoupá žebříčkem ATP.

V Mexiku má na kontě už šest výher, jelikož musel podstoupit i tříkolovou kvalifikaci. Žádný ze soupeřů ale na rozjetého Itala recept nenašel.

„Je to neuvěřitelné, tohle jsem nečekal,“ řekl po čtvrtfinále přímo na kurtu Musetti. „Myslím, že jsem odehrál nejlepší zápas svého života. Grigor je neuvěřitelný soupeř, velký bojovník.“

Italský mladík opakovaně potvrzuje svou skvělou formu, kterou si drží od obnovení turnajového kolotoče v srpnu loňského roku. Od té chvíle stihl kromě semifinále v Acapulcu uhrát stejný výsledek na akci ATP 250 na Sardinii, dále zaznamenal osmifinále na římském Masters a na ATP Challenger Tour jeden turnaj ovládl, dvakrát prošel do finále a jednou do semifinále.

Zatímco ještě v polovině loňského září byl Musetti až 249. tenistou planety, dnešní vítězství nad někdejší světovou trojkou Dimitrovem ho vynese do elitní stovky žebříčku! A k tomu je nutné připomenout, že aktuální systém světového pořadí rozhodně nenahrává výraznějším posunům vzhůru.

Musetti v pondělí zvýší počet teenagerů mezi stovkou nejlepších tenistů planety na dva. Dosud byl jediným náctiletým hráčem ve vybrané společnosti další Ital Jannik Sinner (32.), který je o přibližně půl roku starší než „benjamínek“ Musetti.

Italský mužský tenis, zažívající velmi příjemné období, bude mít nově hned devět zástupců v Top 100. A díky Musettimu a Sinnerovi má před sebou nejspíš krásnou budoucnost.