Novinky z Wimbledonu: žádné fronty, moderní prodej vstupenek a zrušený turnaj legend

- Marek Bartošík

Pořadatelé Wimbledonu ve svém nejnovějším prohlášení opět přiblížili, jak bude vypadat letošní ročník nejslavnějšího tenisového turnaje. Fanoušci tentokrát nebudou moci čekat na vysněnou vstupenku do All England Clubu v pověstné frontě (tzv. „the Queue“), lístky se budou prodávat výhradně on-line. Organizátoři dále potvrdili, že účastníci turnaje, jejich doprovod a také důležité skupiny pracovníků (členové organizačního týmu atd.) budou muset přebývat v oficiálních hotelech.

Až dosud platilo, že pokud chce fanoušek navštívit posvátný Wimbledon, musí si vystát mnohahodinovou frontu poblíž areálu. Výjimkou byli akreditovaní jedinci a také šťastlivci, kteří uspěli ve slosování o vstupenky (tzv. „the Wimbledon Public Ballot“) a mohli si zaplatit lístky v předstihu.

Situace kolem covidu-19 ale donutila pořadatele travnatého grandslamu změnit tradiční plány. Pro letošní ročník (28. června až 11. července) se počítá s on-line prodejem vstupenek, jenž by se měl uskutečnit v červnu. Vítězové posledního „Public Ballotu“ si tak podrží své právo navštívit Wimbledon až do roku 2022.

„Učinili jsme některá klíčová rozhodnutí, abychom do našich plánů zavedli určité jistoty, a zároveň jsme ponechali flexibilitu tam, kde je potřeba nejvíce,“ uvedl předseda All England Clubu Ian Hewitt.

Organizátoři letos zrušili i oficiální přeprodávání vstupenek v areálu. Wimbledon 2021 bude taktéž ochuzen o turnaj ve čtyřhře legend, jehož se pravidelně účastní například Martina Navrátilová.

Pořadatelé grandslamové akce, kteří počítají se zatím nespecifikovanou omezenou kapacitou, při svém plánování nadále úzce spolupracují s britskou vládou a zástupci veřejných zdravotnických institucí.