Rodina nade vše. Federer je připraven vzdát se snu o olympijském zlatu. Co rozhodne?

- Filip Lefenda

Sbírá jeden rekord za druhým a stal se legendou bílého sportu. Jedna velká trofej, v tomto případě medaile, však dvacetinásobnému grandslamovému šampionovi Rogeru Federerovi v bohaté sbírce chybí. Devětatřicetiletý Švýcar dosud nikdy nevyhrál dvouhru na olympijských hrách. Dost možná poslední příležitost bude mít letos v Tokiu. Momentálně ale není jasné, zda se „Maestro“ do Japonska v červenci vůbec vypraví.

Olympiáda má pro Federera obrovskou důležitost. „Je to pro mě v této sezóně velký cíl. Hry pro mě představují něco speciálního,“ přiznal před časem muž, jenž plnil v roce 2004 v Aténách a o čtyři roky později v Pekingu roli vlajkonoše švýcarské výpravy. Na druhé zmíněné akci vyhrál s krajanem Wawrinkou zlato ve čtyřhře. V roce 2012 pak bral v Londýně singlové stříbro.

Před pěti lety v Riu de Janeiro chyběl kvůli zranění, a tak mu stále chybí zlato z dvouhry. „Je mým velkým snem,“ neskrývá Federer. Na prvním místě je ale nadále rodina. V tomto směru má Švýcar jasno – chce mít manželku a čtyři děti po svém boku. S Mirkou se ostatně zkraje tisíciletí seznámili právě na jedné z olympiád.

A v tom je onen „kámen úrazu“. 

Vinou pandemie koronaviru v tuto chvíli stále není jasné, zda budou moci během her do Tokia přicestovat kromě sportovců ve dnech od 23. července do 8. srpna i jejich zahraniční rodinné doprovody. Organizační výbor spolu s Mezinárodním olympijským výborem chtějí rozhodnout do 25. března. Dle výsledků nedávného průzkumu je ovšem proti přítomnosti cizinců až 77 procent Japonců. Stejný postoj zastávají i vládní činitelé.

„Je mi tolik, kolik mi je. Mám čtyři děti a manželku. Strávit pět týdnů bez rodiny? To je pro mě nepředstavitelné,“ vyslovil se rodák z Basileje pro deník Blick. Ze stejného důvodu měl Federer podle zmíněného zdroje vynechat i únorový Australian Open.

Roger Federer se vrátil na soutěžní kurty po více než roční pauze a dvou operacích kolene minulý týden v Dauhá. V Kataru zdolal v osmifinále Brita Evanse, následně ale podlehl pozdějšímu šampionovi Gruzínci Basilašvilimu. Posléze se vítěz 103 singlových podniků ATP odhlásil z Dubaje a dal přednost trénování. Titul nebude obhajovat ani v Miami a na dvorce se tak znovu vrátí nejdříve v průběhu dubna.