VIDEO: Hlavně se neunavit! Australský rebel na challengeru odchodil zápas

- Marek Bartošík

Bernard Tomic je příkladem tenisty, který v posledních letech až na nemnoho světlých výjimek mrhá svým talentem. Osmadvacetiletý Australan má za sebou mizerný den na halovém challengeru v italské Bielle, když vypadl ve dvouhře i ve čtyřhře. Dvě porážky jsou jedna věc, ale podstatně smutnější je Australanův přístup k profesionálnímu sportu, což ukázal v deblové soutěži.

Velmi rozšířená, avšak nesprávná verze citátu zakladatele novodobých olympijských her Pierra de Coubertina zní následovně: „Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se.“ Takto zkreslený výrok poněkud trefně vystihuje počínání australského rebela Bernarda Tomica na challengeru v italské Bielle, především pak v soutěži čtyřhry.

Tomic a jeho krajan Akira Santillan se dostali do deblového pavouka jako náhradníci a v prvním kole změřili síly s indicko-rakouským párem Purav Raja, Tristan-Samuel Weissborn. Kdo utkání sledoval, patrně se divil, zdali se opravdu jedná o profesionální zápolení na okruhu ATP Challenger Tour.

Na kurtu „kraloval“ bývalý sedmnáctý hráč světa Tomic, který předvedl velmi nezaujatý výkon. Přestože získal hlavně díky tvrdému servisu nejeden bod, zůstal daleko za svými možnostmi. Pohyboval se pouze minimálně, energií vyloženě šetřil, mnohdy jen odpálil míč, nebo ho naopak nechal proletět kousek od sebe bez výraznějšího zájmu.

Australané nakonec i díky horšímu výkonu soupeřů dotáhli utkání do super tiebreaku a prohráli „pouze“ 2:6, 7:5 a 3:10. Tomic však rozhodně nenaplnil přesnější znění de Coubertinova výroku z počátku textu: „Není důležité vyhrát, ale bojovat čestně a ze všech sil.“

Někdejší supertalent, jenž jako teenager dokráčel do čtvrtfinále Wimbledonu (2011), má ke sportovním ideálům opravdu na míle daleko. Video s částí jeho dnešního představení se šíří po sociálních sítích, což možná zvýší naději na přezkoumání duelu zástupci ATP.

Jestliže by Tomic dostal pokutu, neznamenalo by to jeho první potrestání. Za ostudný výkon v prvním kole Wimbledonu 2019 proti Jo-Wilfriedu Tsongovi přišel o celou finanční odměnu ve výši 45 tisíc liber.

Záznam utkání Tomic, Santillan vs. Raja, Weissborn je k dispozici zde.
Záznam utkání Bernard Tomic vs. Mathias Bourgue (2:6, 3:6) je dostupný zde.