Turnaj mistryň: Šafářová si společně s Mattekovou-Sandosovou zahraje v semifinále, Plíšková v deblu končí

- Jan Vojkůvka, Filip Lefenda

První kolo čtyřhry i poslední boje v Červené skupině dvouhry. Čtvrteční program Turnaje mistryň poprvé přinesl hned čtyři zápasy, ve kterých již šlo všechno! Ve čtyřhře na úvod programu skončila Karolína Plíšková s Julií Görgesovou, které prohrály ve dvou setech s nasazenými jedničkami. V semifinále deblu se však představí Lucie Šafářová, když společně s Bethanie Mattekovou-Sandsovou naplnily roli favoritek.Ve dvouhře proměnila svou premiérovou účast na turnaji v postup mezi čtyři nejlepší Slovenka Dominika Cibulková!

Poslední kolo Červené skupiny

Závěrečné zápasy dnes čekaly hráčky v Červené skupině dvouhry. S nejméně dobrou vstupní pozicí vstupovala do posledního kola Slovenka Dominika Cibulková, která měla na kontě dvě porážky a bilanci setů 1:4. Aby si zachovala naději na postup do semifinále, musela Rumunku Simonu Halepovou porazit ve dvou setech. A to se nakonec povedlo!

Cibulková vstoupila do utkání skutečně výborně a během prvních tří gemů povolila soupeřce jeden jediný fiftýn. Vedení 3:0 dokázala udržet a set doservírovat k vítězství 6:3. To pravé drama přišlo až ve druhém setu, kdy si obě hráčky sebraly vzájemně celkem šestkrát servis. Halepová dokázala v krizových situacích, kdy ztrácela jeden brejk, vždy zabrat a okamžitým rebrejkem srovnala skóre.

Naposledy tak musela učinit v osmém gemu, kdy srovnala na 4:4, a když následně na podání odvrátila dva brejkboly a podržela servis přes pátou shodu, druhý set směřoval k tiebreaku. Ve zbývajících třech gemech skutečně ani jedna hráčka nedokázala získat na returnu brejkbol a o osudu zápasu i dalšího působení hráček v Singapuru musela rozhodnout zkrácená hra. I v ní byla o něco úspěšnější Cibulková, dokázala dostávat Halepovou pod tlak, a za stavu 6:5 šla na return s prvním mečbolem. A ten dokázala proměnit!

Nebylo lehké přijít na kurt po dvou porážkách, ale opravdu jsem chtěla vyhrát a to ve dvou setech, abych měla šanci postoupit do semifinále. Takže o tenhle set jsem opravdu bojovala,“ řekla po zápase unavená, ale šťastná Cibulková. „Koncentrovala jsem se na každý míček, protože kdybych ztratila hlavu, tak bych odtud rychle vypadla. I po prohraném fiftýnu jsem si řekla, že je to v pohodě a zaměřila jsem se na další míček, což bylo dnes klíčové.

Obě hráčky předvedly skutečně fantastický tenis plný zvratů, parádních úderů, úspěšných útoků i zarputilých obran. Také si po utkání mohly vychutnat bouřlivý aplaus tribun, ač pro Halepovou měl spíše hořkou příchuť - na turnaji totiž skončila. To Cibulková vzhledem k výsledku pozdějšího utkání postoupila při své premiérové účasti na turnaji do semifinále!

Angelique Kerberová, která měla po dvou vítězstvích postup již jistý, totiž porazila ve dvou setech další turnajovou debutantku - Američanku Madison Keysovou, se kterou Cibulková před dvěma dny prohrála. První sada nabídla hned šest ztracených podání, přičemž více jich pochopitelně prohrála mladší tenistka. Set skončil poměrem 6:3 a stejný výsledek se zrodil také ve druhém dějství.

Do toho sice vstoupila německá světová jednička ztrátou servisu a nabrala manko dvou her, nakonec si však díky dvěma brejkům pohodlně dokráčela pro třetí vítězství ve skupině. Kerberová tak zatím naplňuje roli největší favoritky a do semifinále postoupila bez jediné prohry, když ztratila pouze jediný set. Keysové stačilo k postupu na úkor Cibulkové uhrát aspoň jednu sadu, to se jí však nepovedlo.

„Vždy je hrozně těžké proti Madison hrát. Poslední měsíce hraje velmi dobře a je jednou z nejlepších hráček. Snažila jsem se zůstat soustředěná na svou hru,“ řekla v pozápasovém rozhovoru Kerberová, která v utkání výborně servírovala i returnovala. „Měla jsem dobrý pohyb, dokázala jsem vracet hodně míčů. Můj return byl skvělý. Odehrála jsem dobrý zápas, byl to výtečný tenis z obou stran,“ uzavřela krátké povídání na kurtu Němka, která na závěr vystřihla poklonu singapurskému publiku.

Plíšková v deblu končí

Turnaj ve čtyřhře končí hned v prvním kole pro Karolínu Plíškovou, která se představila po boku Němky Julie Görgesové. Češko-německý pár výrazně doplatil na los, když pro úvodní zápas schytal první nasazenou francouzskou dvojici Caroline Garciovou a Kristinu Mladenovičovou.

Francouzky sice nebyly v prvním setu nebezpečnější, naopak čelily výraznému počtu brejkbolů, ale dokázaly všech osm odrazit, zatímco při proměňování byly tak mnohem úspěšnější než jejich soupeřky. Klíčového brejku dosáhly v desáté hře přes shodu, čímž zároveň využily svůj první setbol utkání a zvítězily 6:4.

Ve druhém setu byl obrázek podobný, i když s trochu jiným průběhem. Garciová s Mladenovičovou prorazily servis soupeřek ve čtvrtém gemu čistou hrou a následně svou vybojovanou výhodu potvrdily v dramatické páté hře, v níž Görgesová s Plíškovou nedokázaly využít ani jeden ze tři brejkbolů. Bohužel, neproměňování příležitostí se ukázalo být největším rozdílem utkání.

Zatímco Garciová s Mladenovičovou využily tři ze šesti brejkbolů, Görgesová s Plíškovou nevyužily neproměnily ani jeden z 11 brejkbolů a s turnajem se tak loučí. Druhý set nakonec ovládly Francouzky 6:2, když se na returnu prosadily přes shodu i v osmé hře.

Je to rozdílný formát oproti minulému roku, kdy se hrálo ve skupinách, a není tu prostor pro chyby. Myslím, že se nám podařilo odvrátit nějakých 11 brejkbolů a byl to velmi vyrovnaný zápas,“ řekla při pozápasovém rozhovoru Kristina Mladenovičová.

Team Bucie vybojoval semifinále

V roli favoritek vstoupilo do turnaje česko-americké duo Lucie Šafářová, Bethanie Matteková-Sandsová. Team Bucie, který vyhrál šestnáct zápasů v řadě, čekal na úvod maďarsko-kazašský pár Timea Babosová, Jaroslava Švedovová.

Již úvodní dějství zápasu nabídlo velice vyrovnanou bitvu. Bethanie Matteková-Sandsová si za stavu 5:5 ztratila servis a favoritky musely na return. V této hře se dokonce propracovaly ke čtyřem brejkbolům, ani jeden však nevyužily. Poslední hru úvodní sady podtrhl fakt, že duo Babosová/Švedovová dokázalo proměnit až osmý setbol!

I druhá sada nabídla velice dramatický tenis. Zkušený česko-americký pár si znovu v jedenácté hře neudržel podání a tak opětovně musel pořádně bojovat. I přes skutečnost, že odvracel dva mečboly, dokázal udělat rebrejk a dovést set do zkrácené hry. V ní to bylo jako na houpačce, maďarsko-kazašská dvojice si však dokázala vypracovat mečbol. Vítězky letošního US Open ovšem udržely pevné nervy a třemi získanými fiftýny v řadě dovedly utkání do super tie-breaku.

Před touto ošidnou loterií se česko-americké duo odchýlilo na chvíli do šaten a evidentně jim to pomohlo. Zkušené tenistky v super tie-breaku zvítězily 10:2 a postoupily tak do semifinále. V boji o titul narazí na pár Garciová/Mladenovičová.

Červená skupina, 3. kolo
Simona Halepová (ROU) - Dominika Cibulková (SVK) 3:6, 6:7 (5)
Angelique Kerberová (GER) - Madison Keysová (USA) 6:3, 6:3

1. kolo čtyřhry
Garciová, Mladenovičová (FRA) - Görgesová (GER), PLÍŠKOVÁ 6:4, 6:2
Matteková-Sandsová (USA), ŠAFÁŘOVÁ - Babosová (HUN), Švedovová (KAZ) 5:7 7:6(6) 10:2