Rozhodčího chtěl prý praštit, ne zabít. Džumhur popřel i diskvalifikaci

- Filip Lefenda

Pořádný skandál otřásl kvalifikací turnaje v mexickém Acapulcu. Damir Džumhur neunesl v duelu s Nizozemcem Van de Zandschulpem několik sporných výroků a zápas po jeho výhrůžkách směrem k umpirovému rozhodčímu předčasně skončil. Podle ATP byl Bosňan diskvalifikován, on osobně ale s odstupem času tvrdí, že utkání ukončil sám z vlastní vůle. Rovněž popřel informace na sociálních sítích o tom, že by hlavnímu sudímu vyhrožoval zabitím.

„Nemohl jsem unést, že se mnou někdo zachází takto nehorázně a dělá si, co se mu zlíbí. Rozhodčí svými špatnými verdikty ovlivnil zápas,“ komentoval vyhrocenou situaci 125. tenista mužského žebříčku.

„Poslední kapkou byl míč za stavu 5:5 a 40:40. Šlo o jasný aut, on na něj ale vůbec nereagoval a já gem ztratil. Rád bych ovšem zdůraznil, že jsem nebyl diskvalifikován. Z kurtu jsem odešel dobrovolně,“ podotkl Džumhur.

Slova bývalého 23. singlisty planety jsou nicméně v přímém rozporu s oficiálním prohlášením ATP, které získal portál Tennis Majors. „Dvakrát byl trestán za nesportovní chování – jednou varováním, podruhé ztrátou fiftýnu. Jeho následná neschopnost dokončit zápas vedla k jeho okamžitému vyloučení,“ píše se v něm.

Vítěz tří turnajů ATP se ohradil rovněž proti nařčením, že měl americkému rozhodčímu Joshuu Braceovi vyhrožovat zabitím. „Opravdu nevím, kde servery tuto informaci vzaly. Supervizorovi jsem řekl, že ho chci za to, co mi udělal, praštit. Na to mi odpověděl, že to není dobrý nápad, že bych si tím mohl hodně uškodit,“ líčil s odstupem času osmadvacetiletý Džumhur, který se nakonec sebral a odešel z kurtu.

„Srdečně se omlouvám. Neuhlídal jsem emoce a nechal se vytočit. Mrzí mě to hlavně kvůli mé rodině. Nebylo ale se mnou jednáno férově,“ stojí si za svým rodák ze Sarajeva.