Jak neztratit nadšení v bublině? Méně hrát a zkoušet nové destinace, říká světová dvanáctka

- Marek Bartošík

Pro elitní tenisty se už stalo zvykem, že na turnajích musejí absolvovat systém bublin, v nichž panují kvůli covidu-19 striktní pravidla. Dvanáctý hráč žebříčku Denis Shapovalov promluvil na právě konaném podniku v Dubaji o strategii, díky které si uchovává dobrou náladu a také lásku k bílému sportu navzdory značným omezením.

Denis Shapovalov si dal po Australian Open bezmála měsíční pauzu od turnajů, přičemž se nejednalo o přestávku vynucenou zdravotními obtížemi. Jednadvacetiletý Kanaďan zkrátka nechtěl absolvovat další turnajovou bublinu.

„Po Austrálii jsem cítil, že si na mně bublina vyžádala daň. Proto jsem se odhlásil z Rotterdamu a přijel jsem do Dubaje, abych tady relaxoval a trénoval,“ přiznal na tamní tiskové konferenci Shapovalov.

Dvanáctý tenista žebříčku ATP se minulý týden na Blízkém východě zúčastnil akce kategorie ATP 250 v Dauhá, na níž padl ve vyrovnaném čtvrtfinále s Taylorem Fritzem (30.).

Aktuálně zápolí na „pětistovce“ v Dubaji, kde dnes zničil Jana-Lennarda Struffa (39.) po setech 6:1 a 6:3. Kanadský reprezentant v utkání zaznamenal 26 vítězných úderů a pouhých 6 nevynucených chyb!

K úspěchu proti nepříjemnému soupeři mu pomohla především psychická pohoda, kterou získává díky účasti na akcích, kde dosud nestartoval (platí pro Dauhá i Dubaj).

„Nové turnaje mi pomáhají, protože nepřipomínají rutinu. Cítím, že jsou zajímavější, protože je na nich všechno nové,“ libuje si předloňský šampion ze Stockholmu, jenž v této sezóně hodlá se svými starty šetřit.

„Pokud budou fungovat i nadále bubliny, nebudu chtít moc hrát, protože je to mentálně velmi obtížné. Nadšení z tenisu se postupně vytrácí, což dělá spoustě hráčů problémy. Chci si užít každý zápas, do kterého letos nastoupím,“ vysvětlil Shapovalov, který si o místo v dubajském čtvrtfinále zahraje s Hubertem Hurkaczem (35.).