Systém je absurdní a katastrofální. Zverev se opřel do ATP kvůli žebříčku a Federerovi

- Jan Vojkůvka

Německý tenista Alexander Zverev prožívá při pohledu na světový žebříček velkou frustraci. Ač je se svými výsledky za uplynulých 12 měsíců vcelku spokojený, s postavením na rankingu už nikoliv. Štve jej zejména to, že je před ním dokonce i Roger Federer, který od loňského ledna odehrál jen dva zápasy.

Na vině této situace je pandemie covidu a s ní spojené změny na žebříčku ATP, který nyní počítá výsledky i z roku 2019, byť v upravené formě a postupně budou takové výsledky vymazávány. Až do srpna však k žádné závratné změně nedojde a návrat k úplnému normálu by měl přijít až v srpnu příštího roku.

Při pohledu na světový žebříček Zvereva navíc pořádně rozčílilo, že je veden až jako světová sedmička, a to dokonce za Rogerem Federerem, který se k tenisu vrátil po dlouhých 13 měsících a v Dauhá odehrál jen dva zápasy. Proti švýcarské legendě Němec nic nenamítá, přesto jej však šokuje, jak je vůbec možné, aby takový hráč byl na žebříčku postaven výše.

„Osobně jsem jedním z největších fanoušků Rogera Federera. Nicméně on nehrál více než rok a je postaven výše než já,“ nechápe Zverev.

„Hrál jsem finále grandslamu, byl jsem ve finále turnaje Masters, vyhrál jsem dva turnaje,“ vypočítal své úspěchy od loňského srpna, kdy se okruh po pauze restartoval. „Systém žebříčku je katastrofa,“ obul se do pravidel ATP.

„Na pořadí mi nikdy moc nezáleželo, ale se systémem, který máme normálně, bych měl být někde kolem 4. nebo 5. místa. Systém, který je nastaven nyní, je trochu absurdní,“ kritizoval třiadvacetiletý tenista.

Ač má Zverev v mnohém pravdu a zejména situace kolem Federera a jeho žebříčku je extrémním případem nesmyslnosti současného systému, cesta z této situace aktuálně neexistuje.

ATP totiž musela reagovat na loňské přerušení sezony a v současné situaci, kdy jsou kvůli pandemii nadále problémy s tradičními turnaji, musela reagovat dalšími změnami. Těmi bylo nedávné oznámení, že až do srpna se budou hráčům počítat buď výsledky na turnajích z této sezony, nebo výsledky ze stejných turnajů z let 2020 a 2019, a to ve výši 50 %.