Po 16 letech ukončil žebříčkovou dominanci. Cítím, že si to zasloužím, raduje se Medveděv

- Jan Vojkůvka

Byla to dlouhá, takřka nekonečná dominance největších hvězd předchozí generace tenistů. Dlouhých 16 let trvalo, než se někomu povedlo narušit hegemonii Novaka Djokoviče, Rogera Federera, Rafaela Nadala a Andyho Murrayho. V pondělním vydání žebříčku se to však stalo skutečností. Rus Daniil Medveděv se posunul na druhé místo světa jako vůbec první tenista mimo zmíněnou čtveřici od roku 2005.

Dominantní šňůra Djokoviče, Federera, Nadala a Murrayho započala 25. července 2005. Tehdy na prvních dvou příčkách světového žebříčku stanul švýcarsko-španělský tandem. A až do 14. března 2021 nedokázal nikdo narušit vládu elitního kvarteta, které se po celých 16 let v nejrůznějších obměnách prostřídávalo na prvních dvou příčkách (a mnohdy okupovali první čtyři příčky žebříčku).

Narušit jejich dominanci se snažila spousta hráčů. Juan Martin Del Potro (byl nejvýše třetí na světě), Tomáš Berdych (4.), Dominic Thiem (3.), Alexander Zverev (3.), Stan Wawrinka (3.), Kei Nišikori (4.), Nikolay Davyděnko (3.), Grigor Dimitrov (3.) a mnozí další. Nikomu se však alespoň na druhou příčku světa projít nepovedlo.

Až nyní to zvládl Daniil Medveděv. Pětadvacetiletý Rus, který navíc svůj posun na post světové dvojky oslavil titulem ve francouzském Marseille, což bylo pro něj jubilejní desáté vítězství na turnaji ATP. Ve finále zvládl dramatický souboj s domácím Pierrem-Huguesem Herbertem, jehož porazil 6:4, 6:7, 6:4.

„Byl to těžký zápas. Rozhodl jsem v poslední hře, ve které jsem měl na returnu trochu štěstí a dařilo se mi vracet míčky do kurtu,“ hovořil skromně o svém vítězství. Jeden z milníků kariéry však měl teprve přijít.

Dostat se na druhé místo světa přes Rafaela Nadala je obrovský úspěch i pro samotného Rusa. „Během turnaje jsem nad tím nechtěl moc přemýšlet, protože nejdůležitější pro mě bylo dobře hrát. Navíc jsem měl šanci jít na druhé místo už v Rotterdamu, kdybych se tam dostal do finále, a jak to dopadlo...“ připomněl své selhání z nizozemského turnaje.

Jistotu posunu na druhé místo sice získal, ale s týdenním zpožděním. Jenže chtěl víc, nejen se posunout díky odpočtu Nadalových bodů. „Byl jsem zklamaný, že bych se dostal na post světové dvojky bez dobrého výsledku, ale pak jsem dostal šanci tady a využil toho. Teď cítím, že si to zasloužím,“ dodal spokojeně.

Žebříček ATP k 15.3.2021
1. Novak Djokovič (SRB) 12008
2. (+1) Daniil Medveděv (RUS) 9940
3. (-1) Rafael Nadal (ESP) 9670
4. Dominic Thiem (AUT) 8625
5. Stefanos Tsitsipas (GRE) 6765
6. Roger Federer (SUI) 6375
7. Alexander Zverev (GER) 5635
8. Andrej Rubljov (RUS) 5011
9. Diego Schwartzman (ARG) 3640
10. Matteo Berrettini (ITA) 3453