Bublina bude povinná i ve Wimbledonu. Tenisté si nesmí pronajímat byty ani domy

- Jan Vojkůvka

Stalo se už jakousi tradicí, že si mnozí tenisté pronajímali v Londýně během travnatého grandslamu byty, ve kterých trávili svůj volný čas a nevyužili služeb oficiálních hotelů turnaje. Letos ovšem bude situace jiná. Pořadatelé Wimbledonu oznámili, že všichni hráči bez výjimky budou muset být ubytováni v oficiálních hotelech turnaje.

Důvodem ke krokům pořadatelů je stále pokračující pandemie covidu. Kvůli ní budou muset tenisté absolvovat v Londýně tzv. bublinu, na kterou jsou zvyklí i z jiných turnajů. V konečném důsledku to znamená, že čas budou trávit pouze v areálu All England Clubu a oficiálních hotelech.

Poměrně oblíbené pronajímání bytů či domků v jihozápadním Londýně, ke kterému se každoročně mnozí (a zejména největší hvězdy) uchylují kvůli vyššímu komfortu, tak v roce 2021 bude zakázáno.

Pořadatelé tím chtějí minimalizovat rizika zanesení nákazy mezi tenisty a toto pravidlo hodlají důsledně dodržovat. Nechtějí totiž, aby se musela opakovat situace z minulé sezony, kdy byl Wimbledon poprvé od druhé světové války zrušen.

„V souladu s britskou vládou a pokyny zdravotnických úřadů zavádíme řadu opatření pro kontrolu infekce v souladu s naší snahou zorganizovat bezpečnou a důvěryhodnou událost v roce 2021,“ uvedli v oficiálním prohlášení pořadatelé.

„Jednou z hlavních priorit je vytvoření prostředí s minimalizovaným rizikem pro hráče a účastníky turnaje. Na základě současných pokynů tedy budou existovat oficiální hotely pro všechny hráče, jejich podpůrné týmy a klíčové skupiny, jako jsou rozhodčí. Ubytování v těchto hotelech bude povinným požadavkem pro vstup na letošní ročník Wimbledonu,“ dodali organizátoři.

Další rozhodnutí ohledně turnaje ve Wimbledonu budou následovat v příštích týdnech. Pořadatelé nyní vyčkávají na to, jak se bude na britských ostrovech vyvíjet situace s pandemií covidu, než bude rozhodnuto, jestli do areálu vpustí i omezený počet diváků.