Posun do Top 40? Super zpráva, ani jsem to nevěděla! těší finalistku Krejčíkovou

- Marek Bartošík

Co se na začátku týdne jevilo jako sci-fi, se nakonec málem stalo realitou. Barbora Krejčíková ve finále dubajského turnaje kategorie WTA 1000 trápila španělskou favoritku Garbiňe Muguruzaovou, v úvodním dějství měla dokonce setbol. V klíčových chvílích se ale projevily značné zkušenosti Muguruzaové, která se opírala hlavně o skvělý servis. „Jsem zklamaná, ale zítra se vzbudím a budu cítit, že se mi dařilo a že jsem se hodně naučila,“ hodnotila na tiskové konferenci Krejčíková.

Být smutná? Není důvod! Barbora Krejčíková znovu ukázala, že je také skvělou hráčkou v singlu. Na dubajské „tisícovce“ se statečně prala o titul s Garbiňe Muguruzaovou, jež má ve sbírce i trofeje z Roland Garros a Wimbledonu.

Tenistka z Ivančic navzdory zklamání z porážky 6:7(6) a 3:6 nepopírala, že má za sebou velmi kvalitní duel proti velké šampionce. „Myslím, že jsem jí dnes byla dobrou soupeřkou, dokázala jsem konkurovat. Ona byla velmi soustředěná, hrála agresivně a výborně servírovala,“ ohlédla se za finálovým soubojem pětadvacetiletá Češka.

Jednalo se o vaše druhé singlové finále na okruhu WTA. O kolik bylo jiné než v Norimberku před čtyřmi lety?
Tehdy jsem do finále nastupovala zraněná, neměla jsem co nabídnout. Kiki (Bertensová) hrála velice dobře, převálcovala mě (6:2, 6:1, pozn. red.). Za čtyři roky jsem se posunula o hodně dál, vyspěla jsem tenisově, fyzicky i psychicky. Dnes mi první set utekl o jeden dva body a druhý set o jeden brejk. Soupeřka už si pak náskok pohlídala.

Jak jste vlastně prožívala celý finálový den? Utkání bylo na programu až v 19 hodin dubajského času, prostoru k přemýšlení tedy bylo mnoho.
Upřímně jsem skoro celý den prospala. (usmívá se) Byla jsem se jen rozehrát a zbytek času jsem odpočívala. Pokud bych nespala, honila by se mi hlavou spousta myšlenek.

Trochu jako malá noční můra vypadalo ošetřování vašeho palce na ruce ještě před začátkem zápasu. Co se tam stalo?
Začala mi téct krev ze záděry na palci, takže mi to zatejpovali. Po třech gemech krvácení přestalo, takže jsem si tejp sundala.

To už jste byla uprostřed finálové bitvy, v níž rozhodovalo jen pár fiftýnů. Máte jasno o věcech, které je potřeba zlepšit?
Musím si víc pomáhat servisem, to dnes rozhodlo zápas. Když Garbiňe potřebovala, dala mi eso nebo přímý bod ze servisu. Jednou mi za stavu 30:15 dala eso z druhého podání. Věřila si, byla jistější. Dlouhodobě vím, že na servisu musím zapracovat. A taky na mentální stránce.

Velkým povzbuzením k další práci pro vás jistě bude premiérový posun do elitní čtyřicítky žebříčku.
Jé, to jsem ani nevěděla. (usmívá se) Super zpráva! Je moc hezké, že budu v Top 40. Když si představím, že loni před Paříží jsem byla přibližně stodvacátá, chtěla jsem se dostat do stovky a nedařilo se mi… A teď jsem najednou v Top 40. Znamená to pro mě obrovskou motivaci, abych stále makala a bavila se tím, co dělám.

Už máte představu, jaký bude váš program v následujících dnech?
Vzhledem k situaci v Česku zůstanu raději tady v Dubaji. Myslím, že strávím všechny dny na pláži. (usmívá se) Budu hodně regenerovat, plavat v moři a užívat si volno. V půlce příštího týdne bych se měla začít připravovat, protože na konci týdne bych chtěla odletět do Miami na další turnaj.

Dubai Duty Free Tennis Championships (ženy, UAE, 1 835 490 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
BARBORA KREJČÍKOVÁ (63.) – Garbiňe Muguruzaová (ESP, 16.) [9] 6:7(6), 3:6