Dubajská jízda titul nepřinesla. Krejčíková ve finále padla s Muguruzaovou

- Marek Bartošík

Barbora Krejčíková (63.) předvedla ve finále turnaje WTA 1000 v Dubaji statečný výkon, nakonec však prohrála s favorizovanou Garbiňe Muguruzaovou (16.) za dvě hodiny a osm minut 6:7(6) a 3:6. Pětadvacetiletá česká tenistka vedla v tiebreaku prvního setu 5:3, poté měla ještě setbol na returnu za stavu 6:5. Sedmadvacetiletá Španělka ale kontrovala třemi fiftýny, čímž sadu ovládla. Ve druhém dějství rozhodla o svém úspěchu brejky z první a deváté hry.

Na takovém týdnu se dá rozhodně stavět. I když Barbora Krejčíková v dubajském finále proti španělské hvězdě Garbiňe Muguruzaové neuspěla, její hodnocení turnaje může být výhradně kladné. Ostatně i na svůj bojovný a bezesporu slušný výkon v souboji o titul může být pyšná.

Na začátku utkání nebylo poznat, že proti sobě nastoupily dvojnásobná grandslamová šampionka Muguruzaová a Krejčíková, pro kterou to bylo teprve druhé singlové finále na okruhu WTA (to první v Norimberku před čtyřmi lety prohrála).

Česká reprezentantka předváděla aktivní a pestrý tenis a držela se španělskou protivnicí krok. A když se Muguruzaová dostala do vedení 4:2 na gemy, Krejčíková rychle srovnala. Za stavu 5:6 pak tenistka z Ivančic při svém podání odvrátila tři setboly v řadě a vynutila si tiebreak. V něm vedla 5:3 a poté měla na returnu za stavu 6:5 setbol, španělská hvězda ale uzmula následující tři fiftýny a tím i celý set.

Krejčíková se před začátkem druhého dějství odebrala mimo kurt, kde strávila přibližně dvanáct minut. Po jejím návratu koncentrovaná Muguruzaová hned v první hře udeřila na returnu a získala náskok brejku. Česká tenistka si vypracovala pět brejkbolů, žádný z nich ale nevyužila. Naopak Muguruzaová si v deváté hře připsala ještě jeden brejk, jímž finále zakončila.

Poražená finalistka Krejčíková může být přesto se svým počínáním v Dubaji spokojená. Zatímco loni tam prohrála už v prvním kole kvalifikace, letos dokráčela přes řadu kvalitních hráček až do souboje o titul. Jednalo se o její první finále od Norimberku 2017 a celkově druhé v kariéře. Premiérová singlová trofej z okruhu WTA jí zatím zůstává zapovězena.

„Jsem na sebe pyšná, že jsem tady při své premiéře v hlavní soutěži hrála finále. Turnaj jsem si užila, těším se, až se příští rok vrátím. Naučila jsem se mnoho věcí, hlavně od Garbiňe. Je to legenda, hrála skvěle. Ráda jsem s ní sdílela kurt,“ řekla při závěrečném ceremoniálu finalistka.

V pondělním vydání žebříčku si Krejčíková polepší ze 63. na 37. příčku, nově tak bude pátou nejlepší Češkou ve světovém pořadí dvouhry (za kvartetem Karolína Plíšková, Petra Kvitová, Markéta Vondroušová a Karolína Muchová).  

A Muguruzaová? Osmý singlový titul kariéry ji vynese na 13. místo žebříčku, přičemž se výrazně přiblíží elitní desítce.

Dubai Duty Free Tennis Championships (ženy, UAE, 1 835 490 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
BARBORA KREJČÍKOVÁ (63.) – Garbiňe Muguruzaová (ESP, 16.) [9] 6:7(6), 3:6