Nejlepší junior světa řádí mezi profesionály! Sedmnáctiletý Dán prolétl do čtvrtfinále na ATP

- Jan Vojkůvka

Patři k nejtalentovanějším tenistům, kterým ještě nebylo 18 let. Vedle Carlose Alcaraze je asi nejvýraznější postavou, která se začala prosazovat mezi profesionály. Řeč je o teprve sedmnáctiletém Holgeru Runeovi, dánském supertalentu a juniorské světové jedničce, která na antukovém turnaji ATP v chilském Santiagu prošla z kvalifikace už do čtvrtfinále.

Holger Vitus Nodskov Rune. Toto jméno si dobře zapamatujte, budeme se s ním totiž setkávat v rámci mužského tenisu stále častěji. Byť je věkem junior, byť mu nebylo ani 18 let. Dánsku totiž, vedle Clary Tausonové, rostě hvězda i v mužském tenise.

Juniorská světová jednička předvádí v chilském Santiagu parádní výkony. Po třech výhrách v kvalifikaci vybojoval i premiérové vítězství v hlavní soutěži, když ve dvou setech porazil Sebastiana Baeze, a následně v osmifinále přehrál bez větších obtíží i Benoita Paireho.

Pokud jste ještě nezaregistrovali jméno tohoto sedmnáctiletého Dána, tak si ho krátce představme. Holger Rune je druhou nejvýraznější postavou ročníku 2003. Pomyslnou jedničkou je Carlos Alcaraz, který mezi juniory nedosáhl ani zdaleka takových úspěchů, ale mezi profesionály posbíral už tři tituly na ATP Challenger Tour a pokukuje po elitní světové stovce.

Ale zpátky k Runemu. Ten oproti Alcarazovi mnohem více úsilí věnoval juniorským turnajům. Díky tomu posbíral hned sedm trofejí a vyhrál juniorku na Roland Garros v roce 2019. Po zásluze se stal juniorskou světovou jedničkou a v roce 2020 se začal plně věnovat turnajům na profesionální úrovni (ano, i juniorský ranking byl vinou koronaviru zmrazen a Rune nadále drží post jedničky).

V pouhých 17 letech se probojoval sedmkrát do finále na okruhu ITF World Tennis Tour a z těchto sedmi finálových zápasů vydoloval hned čtyři tituly!

Na turnajích vyšší kategorie se dlouho nedokázal prosadit. V roce 2019 si sice na challengerech připsal dva vyhrané zápasy, ale v minulé sezoně na to nedokázal navázat. Letos se z okruhu ITF vydal až v březnu, kdy startoval na ATP v Buenos Aires, kde ale vypadl hned v prvním kole.

Až nyní v Santiagu se zdá být nezastavitelný. Jeho výkony jsou obdivuhodné, jeho hra v pouhých sedmnácti dostatečně pestrá a kvalitní. A pomalu, ale jistě, stoupá žebříčkem ATP.

Je v pořadí druhým hráčem na žebříčku ATP, kterému ještě nebylo 18 let. Tím prvním, a tedy nejlepším neplnoletým tenistou, je již zmíněný Alcaraz. Rune mu však hodlá začít dýchat na záda.

Postupem do čtvrtfinále v Santiagu se přiblížil pozici ve třetí stovce světa. Ještě vylepšit své maximum se pokusí v pátek, kdy nastoupí do zápasu proti Federicu Delbonisovi. Přidá Holger Vitus Nodskov Rune další zářez na pažbu?