Poprvé v historii. Rubljov neuhrál v Dauhá ani fiftýn, přesto je už v semifinále

- Jan Vojkůvka

Ruský tenista Andrej Rubljov má na kontě v katarském Dauhá už dva postupy. Přesto na kurtu nestrávil ani jednu sekundu. V osmifinále i čtvrtfinále totiž proti němu soupeři nenastoupili a Rus se tak dostal do semifinále, aniž by odehrál jedinou výměnu.

Byť Rubljov v neděli vyhrál turnaj ATP 500 v Rotterdamu a připsal si čtvrtý triumf v této kategorii v řadě, rozhodl se odcestovat na menší podnik v katarském Dauhá. Zde byl do hlavní soutěže nasazen jako turnajová trojka a v úvodním kole měl volný los.

Ani v dalších kolech se však obhájce loňského titulu na kurt vydat nemusel. Kvůli zdravotním obtížím se před zápasem s ním odhlásil v osmifinále Richard Gasquet a ve čtvrtfinále také Marton Fucsovics.

Stalo se tak vůbec poprvé v historii ATP Tour (start tohoto okruhu se datuje od roku 1990), že by tenista ve dvou po sobě jdoucích zápasech postoupil bez boje do dalšího kola.

Světová osmička, která v této sezoně prohrála pouze čtvrtfinále Australian Open a oslavila zisk trofeje nejen v Rotterdamu, ale i při ATP Cupu, se tak přiblížila k postupu do dalšího finále.

V semifinále může narazit na nasazenou jedničku Dominica Thiema, pokud se tomu povede porazit Roberta Bautistu.