Dva zápasy v jeden den? Je to náročné, musím se mentálně připravovat, netají Krejčíková

- Marek Bartošík

Barbora Krejčíková má za sebou náročný a zároveň mimořádně vydařený den. Pětadvacetiletá Češka na prestižním turnaji v Dubaji vybojovala postup do čtvrtfinále dvouhry a čtyřhry, přičemž v singlu ztratila pouze pět her proti někdejší světové dvojce Světlaně Kuzněcovové. „Mám určitě obrovskou radost. Všechny tři zápasy v singlu jsem hrála velice dobře, volila jsem správné údery, pomáhala jsem si servisem,“ řekla Tenisovému světu Krejčíková.

Maria Sakkariová, Jelena Ostapenková i Světlana Kuzněcovová bezesporu patří mezi tenisové hvězdy. Zatímco Sakkariová se už delší dobu pohybuje v elitní třicítce žebříčku, Ostapenková a Kuzněcovová jsou grandslamovými šampionkami.

Barbora Krejčíková si ale ze slavných jmen na druhé straně kurtu žádné starosti nedělá. Vždyť česká tenistka ani s jednou soupeřkou neztratila set a dohromady jim povolila všehovšudy sedmnáct gemů. Ideálnější cestu do dubajského čtvrtfinále, v němž ji čeká Ruska Anastasija Potapovová, si jen stěží mohla přát.

V Dubaji jste už zaznamenala výhry nad Sakkariovou, Ostapenkovou a Kuzněcovovou. Jak moc vám zvedají sebevědomí?
Spíš si to neuvědomuju. Snažím se neřešit, kdo stojí na druhé straně. I teď během turnaje moc nepřemýšlím nad tím, koho jsem porazila. Jdu kolo od kola a mám radost, když vyhraju. Víc budu řešit až po turnaji, kdy budu dělat ohodnocení.

Postup do vašeho prvního čtvrtfinále na turnaji kategorii WTA 1000 už vám přesto nikdo nevezme. Co pro vás zmíněný výsledek znamená?
Patří k velkým výsledkům, třeba spolu se čtvrtým kolem v Paříži (Krejčíková tím myslí loňské Roland Garros, pozn. red.). Je to bomba! Úplně nejvýš zatím řadím finále v Norimberku (z roku 2017, pozn. red.).

Ne že bychom od vás nečekali kvalitní výkony, ale po neúspěšné kvalifikaci z posledního turnaje v Dauhá jste se opravdu razantně zlepšila. Čím si vysvětlujete takový rozdíl?
Dauhá bylo brzo po Austrálii, chyběl mi odpočinek. Neměla jsem nahráno do singlu, k tomu se přidala únava, zranění, bolest kyčle… Sešlo se to, a tak mi turnaj nevyšel. Ale pak jsem měla možnost víc potrénovat. Hodně mi pomohlo, že jsem tady nemusela do kvalifikace.

Dnes jste absolvovala nelehký dvojboj dvouhra plus čtyřhra, s nímž přece jenom nemáte tolik zkušeností. Když nastupujete ke druhému zápasu dne, těšíte se, nebo se vám spíše nechce?
Jsem profesionálka, takže jdu vždy makat a předvést co nejlepší výkon. Nicméně bych lhala, kdybych řekla, že se mi vždy chce. Je to náročné. Hlavně když hraju dlouho singl a potom musím jít na debl, kde nechci zklamat parťáka. Musím se na tuto variantu mentálně připravovat.

A co fyzická stránka věci? Tělo po tolika zápasech drží?
Bolístky byly, jsou a budou. Snažím se dát tělu maximum, aby zregenerovalo. A se zápasovým adrenalinem na bolest zapomenu.

Vaší čtvrtfinálovou soupeřkou bude devatenáctiletá Ruska Anastasija Potapovová, aktuálně 88. tenistka žebříčku WTA. Sledovala jste letos některý z jejích zápasů?
Viděla jsem ji hrát v Austrálii, navíc tady v Dubaji jsme spolu před sezónou trénovaly. Přibližně vím, jak hraje, z čeho dělá body a co má naopak slabší. Bude to dobrý a náročný zápas, oběma se nám na turnaji daří.

Rozhodovat můžou i drobnosti, třeba dokonale připravená raketa. Na kurtu jste si dnes během jedné pauzy po lichém gemu měnila omotávku na rukojeti. Byla to ojedinělá záležitost, nebo pravidelnější rituál jako třeba u Francouze Richarda Gasqueta?
Pravidelný rituál to není. Dnes bylo teplo a dusno, hodně se mi potila ruky. Omotávka klouzala, proto jsem ji vyměnila. Měla jsem radost, že jsem to během pauzy stihla.

Kolik máte vlastně omotávek v tašce, když jdete na zápas?
Hodně, třeba pětatřicet. (směje se)

Dubai Duty Free Tennis Championships (ženy, UAE, 1 835 490 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
Světlana Kuzněcovová (RUS, 41.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (63.) 3:6, 2:6

Osmifinále čtyřhry
N. Kičenoková (UKR), Olaruová (ROU) – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ [2] 7:5, 4:6, 6:10