Dubajská jízda Martincové pokračuje! Ani nevím, kolik mám bodů, usmívá se

- Marek Bartošík

Čtyři zápasy, čtyři vítězství! Tereza Martincová (125.) sbírá na turnaji kategorie WTA 1000 v Dubaji jeden úspěch za druhým. Česká kvalifikantka skolila ve druhém kole po parádním výkonu nasazenou pětku Kiki Bertensovou (11.) 6:1 a 6:4, přičemž ani jednou neztratila servis. „Je to pro mě neskutečné, jsem nadšená!“ radovala se po utkání Martincová.

Tereza Martincová prožívá jeden z nejlepších, pokud ne vůbec nejlepší turnaj své dosavadní kariéry. Česká bojovnice navázala na vítězství nad Kristýnou Plíškovou, když přehrála i nizozemskou hvězdu Kiki Bertensovou.

Pro Martincovou se jedná o velmi cenný úspěch i s ohledem na její smůlu z předchozích akcí. Zatímco na podniku WTA v Lyonu minulý týden kvůli bolesti zad skrečovala osmifinále, v polovině února nemohla kvůli pandemii koronaviru vycestovat na akci ITF do Německa.

„Musím říct, že život je v těchhle věcech fakt fér. Když člověk poctivě maká a soustředí se na sebe, vrátí se mu to,“ zmínila pro Tenisový svět šestadvacetiletá Martincová.

Dá se vaše jasná výhra proti světové jedenáctce označit za největší v dosavadní kariéře?
Velká výhra to určitě je. Ale jestli největší, to nevím. Soupeřka má samozřejmě dost vysoké kvality.

Co bylo k úspěchu proti Bertensové důležité?
Snažila jsem se ji do toho nepustit, což se mi povedlo. Ve druhém setu se začala celkově zvedat. Stačilo, abych trochu zaváhala, a vše mohlo být jinak.

Utkání jste zvládla dokonce bez ztráty servisu. Čím jste zaměstnávala svou mysl během posledního servírovacího gemu?
Nechtěla jsem si připustit skóre, šla jsem míč po míči. Ani jsem se nepovzbuzovala. Gem jsem odehrála kvalitně, nedala jsem jí šanci.

V Dubaji máte i s kvalifikací na kontě už čtyři výhry, vůbec poprvé jste v osmifinále tak prestižního podniku. Něco podobného se před startem turnaje asi nedalo očekávat, že?
Kdyby mi to někdo řekl, nevěřila bych mu. Je to pro mě neskutečné, jsem nadšená!

Váš pocit musí být ještě příjemnější vzhledem k náročným dnům a týdnům, které dubajskému podniku předcházely. Stačí vzpomenout třeba skreč na turnaji v Lyonu. Proč jste osmifinále proti Fioně Ferrové nedohrála?
Kolem třetího čtvrtého gemu jsem při servisu začala cítit záda, pak mi dělalo potíže vytáčet se do úderů. Hrát s tím zápas určitě nešlo.

Jak reálné bylo vaše odstoupení z turnaje v Dubaji?
Přiletěli jsme v noci a záda mě dost bolela. Nechtělo se mi vyndávat z tak velkého turnaje. Doteď hraju pod silnými prášky. Nicméně záda už povolila, bylo to svalem.

Cesta do Spojených arabských emirátů se bezesporu vyplatila. Dubajské osmifinále vás v žebříčku vystřelí na nové kariérní maximum, kterým dosud bylo 114. místo. A velmi blízko je i průnik do Top 100. Myslíte na zmíněný posun často?
Popravdě to vůbec nevnímám, většinou mě informují lidi okolo. Celkově ani nevím, kolik mám bodů. (úsměv)

Za Dubaj už máte jistých 135 bodů a další porci může přinést osmifinále, v němž vás čeká šestnáctiletá Cori Gauffová. Mladou Američanku jste předloni porazila na turnaji ITF. Jak na vás dnešní přemožitelka Markéty Vondroušové vlastně působí?
Patří k nejlepším mladým holkám, je to takový tenisový zázrak. Působí na mě dost sebevědomě. Nesmím se nechat rozhodit jejím chováním na kurtu, které není úplně adekvátní. Stěžuje si na všechno možné.

Pokud by Gauffová neporazila Markétu Vondroušovou, čekalo by vás po duelech s Lucií Hradeckou a Kristýnou Plíškovou už třetí české derby na turnaji.
Nevím, jestli jsem na to magnet, ale je to neskutečné. Děje se mi to často. S Maky jsme kamarádky, dost se bavíme. Že nakonec nejdeme na sebe, je jediné pozitivum na její prohře.

Dubai Duty Free Tennis Championships (ženy, UAE, 1 835 490 USD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry
TEREZA MARTINCOVÁ (125.) [Q] – Kiki Bertensová (NED, 11.) [5] 6:1, 6:4