Federer se chystá na comeback po 13 měsících. Příběh ještě neskončil, hlásí z Dauhá

- Jan Vojkůvka

Takhle dlouhou pauzu ještě nezažil. Roger Federer, jenž nejdéle na marodce doposud strávil půl roku při svém zranění v roce 2016, se konečně chystá vrátit na kurt k ostrému tenisovému zápasu. Byť byl ze hry dlouhých 13 měsíců a podrobil se dvěma operacím kolene, z Kataru sebevědomě hlásí, že příběh jeho tenisového dobrodružství ještě zdaleka neskončil.

„Vím, že je to trochu vzácná situace, aby se skoro čtyřicetiletý chlap vracel po více než roce mimo hru. Ale co je podstatné, jsem bez bolestí a bez zranění,“ řekl Federer během tiskové konference v Dauhá, kde se představí na kurtu poprvé od ledna 2020. „Bolesti jsou absolutně pod kontrolou.“

Devětatřicetiletý Švýcar si pro svůj návrat vybral menší turnaj v Dauhá, kde se v minulosti už sedmkrát představil. Třikrát z Kataru odjížděl s titulem, ale tentokrát tak velké ambice nemá. Ostatně i kvůli menšímu tlaku na svou osobu si vybral právě menší turnaj a odmítl nabídku z Rotterdamu, kde o Federera hodně stáli.

Federer ovšem ví, že do ideální formy má ještě daleko, a kvůli tomu se chce v Dauhá především rozehrát. „Vím, že se potřebuji vrátit k tréninku a je to jen o tom, abych se stal silnějším, lepším, rychlejším a celkově v lepší kondici. Doufám, že ve Wimbledonu budu stoprocentní, až tam pro mě sezona opravdu začne,“ přiznal Federer.

Dvacetinásobný grandslamový šampion se musel v minulém roce podrobit hned dvěma operacím kolene. Jeho kondiční trenér dokonce uvedl, že Švýcar zvažoval konec kariéry. To však legenda bílého sportu v Dauhá odmítla.

„Konec kariéry nikdy nebyl skutečně ve hře,“ podotkl Federer. „Zkrátka cítím, že příběh ještě neskončil. Tenis si užívám, baví mě být na cestách. Dalším důvodem, proč jsem se chtěl vrátit je, že bych se rád zase dostal na vrchol, hrál na největších turnajích s těmi nejlepšími a snad je i porážel,“ dodal.

V Dauhá má Federer v úvodním kole volný los. V osmifinále se střetne s vítězem zápasu mezi Jeremym Chardym a Danem Evansem.