Martincová urvala derby pro sebe. Útočí na nové kariérní maximum

- Jan Vojkůvka

Tereze Martincové se ve vzájemných zápasech proti Kristýně Plíškové velmi daří. Potvrdila to i na turnaji v Dubaji, kde česká kvalifikantka porazila svou krajanku počtvrté v řadě, tentokrát po setech 7:6(5), 6:7(6), 6:3. Postupem do druhého kola navíc zaútočila na nové kariérní maximum ve světovém žebříčku.

Nejvýše byla Martincová doposud na rakingu WTA na 114. místě. Díky úspěšné kvalifikaci a také výhře nad Plíškovou poskočila v aktualizovaném pořadí na 110. místo. Byť tento týden, především v Guadalajaře, hraje spousta hráček, které jsou v žebříčku za Češkou, není tolik těch, jež by ji mohly přeskočit.

Martincová zaútočila na nové maximum (a přiblížení se k elitní světové stovce) v náročné dvouapůlhodinové bitvě s Plíškovou, se kterou se na postup pořádně nadřela. V prvním setu musela dvakrát otáčet nepříznivě se vyvíjející skóre, když prohrávala se ztrátou brejku 2:3 a dokonce 5:6.

Nakonec si však vynutila tiebreak, ve kterém se jí povedlo zvítězit 7:5 a ujmout se vedení 1:0 na sety.

Ve druhé sadě se Martincová dvakrát dostala do vedení s brejkem v zádech, ale Plíškové se povedlo okamžitými rebrejky své zaváhání napravit a o osudu setu musel znovu rozhodnout tiebreak. V něm Plíšková vedla už dokonce 5:0 a 6:3, ale Martincové se povedlo srovnat na 6:6. V dramatické koncovce ovšem byla úspěšnější Plíšková, jež si tím vynutila rozhodující set.

V něm si Kristýna vypracovala brejkbol hned v první hře, ale nevyužila jej a k další šanci na returnu se už nepropracovala. Naopak Martincové se povedlo v šesté hře prorazit Plíškové servis, duel dopodávat a mohla se začít radovat z postupu.

Ve druhém kole prestižního turnaje si Martincová zahraje se světovou jedenáctkou Kiki Bertensovou, jež se po operaco achilovky vrátila na kurty minulý týden v Dauhá, ale v úvodním kole s Ostapenkovou uhrála jen dva gemy.