Martincová zvládla kvalifikaci i v Dubaji. Teď ji čeká české derby

- Jan Vojkůvka

Tereza Martincová pokračuje v předvádění solidních výkonů a po katarském Dauhá se dokázala kvalifikovat i na turnaji v Dubaji. Ve finále kvalifikace v divokém klání s Lesley Pattinamaovou Kerkhoveovou vyhrála 6:1, 6:7(5), 6:2 a v hlavní soutěži si zahraje s Kristýnou Plíškovou.

Forma Terezy Martincové v březnu není vůbec špatná. Úspěšně se kvalifikovala na turnaji v Dauhá, kde dokonce prošla do osmifinále (skrečovala však zápas s Ferrovou) a postup z kvalifikace vybojovala i v neděli na prestižním podniku WTA 1000 v Dubaji.

Kvalifikovat se nebylo snadné, Martincová v prvním kole musela do tří setů s Lucií Hradeckou a tří setů musela i ve finálovém kole s Kerkhoveovou. Ale zvládla to.

Souboj, který trval 147 minut, nabídl neskutečných 39 brejkbolů. Martincová čelila hned 20 brejkbolům soupeřky (16 odvrátila), sama si vypracovala 19 šanci na zisk servisu soupeřky a osmkrát toho využila.

Ač první set Martincová vyhrála jasně 6:1, zas tak snadné to neměla. Už v první hře se hrálo přes šest shod a česká hráčka musela odvracet dva brejkboly. Nakonec ale byla v divoké přetahované úspěšnější a v sedmém gemu, kdy odvracela dokonce čtyři brejkboly, využila setbol přes druhou shodu.

I druhý set byl pořádně divoký. Martincová vedla s výhodou brejku 2:1 a posléze také 5:4, ale v obou případech ji soupeřka rebrejkla. A to samé se stalo i v koncovce prostřední sady. Martincová se dostala do vedení 6:5, ale na servisu se nedostala k mečbolu, přišla o podání a v tiebreaku byla horší hráčkou.

V rozhodujícím setu se česká hráčka dokázala urvat do vedení 4:0 a nezastavily ji ani tři brejkboly soupeřky ve třetím gemu. Pak sice v páté hře Kerkhoveová snížila jedním rebrejkem a v další z maratonských her podržela podání, ale to bylo nakonec z její strany vše. Poslední dvě hry totiž patřily Martincové, která se dostala přes dva brejkboly Nizozemky do vedení 5:2 a následně na returnu využila v pořadí druhý mečbol.

Tereza Martincová byla po úspěšné kvalifikaci nalosována do hlavní soutěže do utkání s Kristýnou Plíškovou. V českém derby bude potvrzovat svou úspěšnost ze zápasů se svou krajankou, kterou při posledních třech střetnutích porazila.