Myslela jsem si, že ve třiceti skončím, směje se Kvitová. Co říká na překonání legendy?

- Michal Hladký, Marek Bartošík

Petra Kvitová (10.) na turnaji WTA v Dauhá nekompromisně smetla ve dvou setech Španělku Garbiňe Muguruzaovou (16.) a po výsledku 6:2 a 6:1 se mohla radovat ze zisku prvního titulu po dvou letech. Za hodinu a šest minut dosáhla svého 28. triumfu na okruhu WTA. Navázala tak na rok 2018, ve kterém právě tamní podnik ovládla. „Loni mi tituly chyběly, přestože to byla dobrá sezona. Jsem nadšená, že se mi to letos povedlo už teď. Jsem šťastná,“ nechala se slyšet po zápase.

To byla jízda! Kvitová během turnaje v Dauhá ztratila pouze jeden jediný set, a to proti Estonce Kontaveitové ve čtvrtfinále. Ani před dvěma lety v německém Stuttgartu, kde česká sympaťačka získala svůj poslední titul, to nebylo takové.

A samotné finále představovalo naprostou demolici. Španělce Muguruzaové povolila jen tři gemy a zvítězila 6:2 a 6:1. Ze všech šesti duelů, které spolu tyto dvě hráčky svedly, byl tenhle vůbec nejjednoznačnější.

Z výsledku by se dalo usoudit, že třicetiletá Češka měla jednoduchou práci, opak byl však pravdou.

„Začátek byl nahoru, dolů. Pak jsem jí vzala set, byla jsem uvolněnější. Ale ve druhém to bylo jiné, rychle jsem přišla o podání, musela jsem se do toho co nejrychleji dostat. Brejk ve druhé hře byl nejspíš klíč, našla jsem rytmus, trefovala jsem míče do kurtu, dostávala jsem ji pod tlak,“ popsala cestu k úspěchu Kvitová na pozápasové tiskové konferenci.

Dvojnásobná wimbledonská vítězka si vzpomněla taktéž na rok 2018, kdy turnaj v Dauhá vyhrála poprvé. Shodou okolností to bylo taktéž proti Garbiňe Muguruzaové, kterou udolala po sadách 3:6, 6:3 a 6:4.

„Tehdy jsem jela z Petrohradu a Fed Cupu (Petra turnaj v Rusku vyhrála, následně pak vypomohla k postupu přes Švýcarsko – pozn. red.), semifinále a finále bylo neuvěřitelně těžké. Tohle je trochu jiné, ale unavená jsem. Podmínky byly hodně těžké, tehdy rozhodně tolik nefoukalo. Ale radost je pořád stejná,“ ujišťovala.

Pocity jsou možná podobné, jenže tentokrát se Petra zapsala do historie českého tenisu. Se ziskem 28. titulu na okruhu WTA překonala legendární Hanu Mandlíkovou.

„Mám co dělat, abych dohnala Martinu Navrátilovou. Táta mi také gratuloval k tomu 28. titulu, přijde mi to trošku hodně, ale taky už hraji docela dlouho. Je to určitě hezké, jsem za to ráda, ale nepočítám, koho jsem přeskočila. Neřeším to,“ zmínila se. A má pravdu, 167 vyhraných turnajů Navrátilové bude opravdový oříšek.

Pražská rodačka ukončila kariéru v osmatřiceti letech. Kvitové je třicet a podle svých slov si nikdy nedokázala představit, že ještě v tomto věku bude aktivně hrát. „Když jsem byla mladší, myslela jsem si, že ve třiceti skončím. Teď je mi třicet a pořád hraji. Měla bych se nad tím zamyslet,“ smála se česká reprezentantka.

Kvitová slaví 8. března narozeniny, k nim si tedy nadělila ten nejlepší dárek, jaký jen mohla. Jenže žádné bujaré oslavy neočekávejme, Češka teď míří na turnaj do Dubaje. „Oslava by samozřejmě přišla vhod, ale když přiletím, budu den v izolaci. Možná až se vrátím domů, dám si třeba skleničku vína,“ doplnila šampionka.

Qatar Total Open 2021, Dauhá (ženy, QAT, 565 530 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Garbiňe Muguruzaová (ESP, 16.) – PETRA KVITOVÁ (10.) [4] 2:6, 1:6