Stoupání žebříčkem pokračuje! Macháč v Kazachstánu postoupil do finále challengeru

- Marek Bartošík

Tomáš Macháč (166.) opět potvrdil, že má v posledních týdnech velmi dobrou formu. Český tenista v semifinále halového challengeru v Nur-Sultanu přehrál Inda Prajneše Gunneswarana (134.) za hodinu a 31 minut 6:3, 1:6 a 6:2. Macháč v pátém gemu rozhodujícího setu odvrátil brejkbol, když předvedl větší trpělivost a jistotu v delší výměně od základní čáry. Od této kritické chvíle už neztratil ani gem, a zajistil si tak postup do svého třetího challengerového finále.

Dosud dvakrát se Tomáš Macháč představil ve finále turnaje na ATP Challenger Tour, v obou případech se jednalo o akci kategorie Challenger 80. Nyní si tenista z Berouna vysloužil místenku ve svém premiérovém souboji o titul na podniku Challenger 125 (číslo odpovídá počtu bodů do žebříčku pro vítěze).

Macháč v Nur-Sultanu startoval i minulý týden, kdy ho ve čtvrtfinále vyřadil Jurij Rodionov. Tentokrát už účastníka druhého kola letošního Australian Open na cestě do finále nikdo nezastavil, a to proti němu nastoupili čtyři borci, kteří jsou v žebříčku mezi 78. a 134. místem (kromě Gunneswarana ještě Henri Laaksonen, Mackenzie McDonald a Woo Soon Kwon).

Český tenista, jenž do semifinále prosvištěl se ztrátou pouhých patnácti gemů, to měl v sobotu o dost složitější. Jeho indický protivník Gunneswaran dokonce sahal po klíčovém brejku v páté hře třetího dějství, Macháč ale solidní hrou z bekhendu problémy nepřipustil.

Gunneswaran posléze stále častěji chyboval a jistější Čech neměl potíže s úspěšným ukončením zápasu.

Macháč se díky 75 získaným bodům za postup do finále nachází v aktuálním živém žebříčku na 150. místě. V případě zisku trofeje by atakoval 137. příčku.

Jeho soupeřem pro nedělní bitvu bude Sebastian Ofner (171.), s nímž se dosud na okruhu neutkal.

Forte Challenger 125, Nur-Sultan (muži, KAZ, 156 240 USD, tvrdý povrch – hala)
Semifinále dvouhry
TOMÁŠ MACHÁČ (166.) – Prajneš Gunneswaran (IND, 134.) [8] 6:3, 1:6, 6:2