Denní menu, 6.3.2021: Kvitová v Dauhá vybojovala titul. Macháč postoupil do finále

- Redakce

Petra Kvitová porazila ve finále turnaje WTA v Dauhá Španělku Garbiňe Muguruzaovou po setech 6:2 a 6:1, díky čemuž oslavila už svůj 28. kariérní titul. Tereza Martincová přehrála v kvalifikaci dubajského turnaje Lucii Hradeckou. Tomáš Macháč si zajistil účast ve finále na challengeru v Kazachstánu. Bohužel na něj v Rusku nenavázal Vít Kopřiva, který svému soupeři podlehl ve dvou setech.

Češi v akci

Kvitová ovládla turnaj v Dauhá
Petra Kvitová (10.) na turnaji WTA v Dauhá nekompromisně smetla ve dvou setech Španělku Garbiňe Muguruzaovou (16.) a po výsledku 6:2 a 6:1 se mohla radovat ze zisku prvního titulu po dvou letech. Za hodinu a šest minut dosáhla svého 28. triumfu na okruhu WTA. Navázala tak na rok 2018, ve kterém právě tamní podnik ovládla.

Jedinou vyrovnanou pasáží zápasu byl úvod prvního setu. Češka se Španělkou se tahaly do stavu 2:2, od té doby Kvitová neztratila ani jeden gem a s přehledem si dokráčela k zisku setu.

Nicméně to nevypadalo, že by podobně jednoznačná měla být i druhá sada. V prvním gemu vzala Muguruzaová soupeřce servis, jenže následně si ten svůj nepohlídala. V dalším průběhu finálového klání byla na kurtu jeden jedna hráčka, a to Petra Kvitová.

Jediný faktor, se kterým dnes španělská tenistka vynikala, byla přesnost prvního podání. Ta činila 79 %, naopak u Kvitové to bylo 67 %. Jak už ale bylo popsáno výše, tak to šestnáctá hráčka světového žebříčku nedokázala přetavit v jakékoliv zdramatizování souboje.

„Loni mi tituly chyběly, přestože to byla dobrá sezona. Jsem nadšená, že se mi to letos povedlo už teď. Každý se počítá, už účast ve finále, ale titul je bonus, porážky kousek před vrcholem jsou strašně bolavé. Naštěstí to teď nemusím prožívat – jsem šťastná,“ nechala se po zápase slyšet Kvitová. 

A popsala, jaká byla její cesta k úspěchu. „Začátek byl nahoru, dolů. Pak jsem jí vzala set, byla jsem uvolněnější. Ale ve druhém to bylo jiné, rychle jsem přišla o podání, musela jsem se do toho co nejrychleji dostat. Brejk ve druhé hře byl nejspíš klíč, našla jsem rytmus, trefovala jsem míče do kurtu, dostávala jsem ji pod tlak.“

Macháč si v Nur-Sultanu zahraje o titul
Tomáš Macháč (166.) opět potvrdil, že má v posledních týdnech velmi dobrou formu. Český tenista v semifinále halového challengeru v Nur-Sultanu přehrál Inda Prajneše Gunneswarana (134.) za hodinu a 31 minut 6:3, 1:6 a 6:2.

Macháč v pátém gemu rozhodujícího setu odvrátil brejkbol, když předvedl větší trpělivost a jistotu v delší výměně od základní čáry. Od této kritické chvíle už neztratil ani gem, a zajistil si tak postup do svého třetího challengerového finále. V něm narazí poprvé v kariéře na Sebastiana Ofnera (171.).

Utkání se více věnujeme zde.

Martincová v derby přehrála Hradeckou
Dvě české účastnice kvalifikace na turnaji WTA v Dubaji svedly vzájemný souboj už v prvním kole. Nasazená devítka Tereza Martincová (129.) porazila Lucii Hradeckou (427.) po hodině a 49 minutách 6:3, 4:6 a 6:2. Na šestadvacetiletou Martincovou čeká v závěrečném kole kvalifikace Nizozemka Lesley Pattinamaová Kerkhoveová (180.).

Sisková získala sedmý deblový titul
Anna Sisková si na turnaji ITF v egyptském Šarm aš-Šajchu připsala už sedmý kariérní titul ze čtyřhry. Devatenáctiletá Češka a její japonská spoluhráčka Erika Semaová nastoupily ve finále proti nejvýše nasazenému japonskému páru Ajukawaová, Šimizuová. Za stavu 1:1 na sety (1:6, 6:4 z pohledu Siskové a Semaové) favoritky utkání skrečovaly, poté co si Ajukawaová poranila achilovku.

Voráčová v Lyonu dohrála
Renata Voráčová společně se svou parťačkou Japonkou Ninomijaovou nezvládly semifinále turnaje WTA ve francouzském Lyonu. Stopku jim vystavila kanadsko-srbská dvojice Bouchardová, Danilovičová, která zvítězila po setech 6:7(9), 6:2 a 10:8. Češka s Japonkou v supertiebreaku prohrávaly už 1:7, následně ale zabraly a snížily na 7:8. Bouchardová s Danilovičovou však comeback nepřipustily a koncovku si pohlídaly.

Paulson si druhé kariérní finále nezahraje
Andrew Paulson (760.) skončil na bratislavském turnaji ITF v semifinále. V utkání, které trvalo hodinu a padesát minut, nevyzrál na Francouze Jurgena Brianda (1086.), jemuž podlehl po sadách 6:7(5) a 1:6. Devatenáctiletý tenista tedy na svůj druhý singlový finálový zápas na okruhu ITF stále čeká. Ten premiérový se uskutečnil v roce 2019, kdy Paulson v Liberci udolal v boji o titul Petra Michneva (827.).

Kopřiva v Petrohradu končí
Vít Kopřiva (305.) si své premiérové finále na okruhu ATP Challenger Tour nezahraje. V semifinále turnaje v Petrohradu prohrál s Belgičanem Zizou Bergsem (435.) po setech 6:7(7) a 2:6.

Úvodní sada se proměnila v dlouhý boj, který trval téměř hodinu a půl. V úvodních fázích měl navrch český hráč, kterému se povedlo získat podání svého soupeře a vypadalo to, že si kráčí pro vítězství v prvním setu. Bergs ale postupně zlepšoval svou hru a povedlo se mu vzít si podání zpět. V rozhodujících fázích musel Belgičan odvracet i hrozbu setbolu, všechny nástrahy ale zvládl a nakonec si připsal na svůj účet celý set.

V druhém setu to trochu vypadalo, jako by po náročném turnaji Kopřivovi docházely síly. Belgický tenista hrál lépe a po zásluze získal poměrně komfortní vedení. I přesto se ale rodák z Bílovce nevzdal a předvedl litý boj ve finálním gemu. Bergs však znova nic neponechal náhodě a dvě hodiny trvající zápas urval na svou stranu.

ATP/WTA

Qatar Total Open 2021, Dauhá (ženy, QAT, 565 530 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Garbiňe Muguruzaová (ESP, 16.) – PETRA KVITOVÁ (10.) [4] 2:6, 1:6 

Open Séme Sens Métropole de Lyon (ženy, FRA, 235 238 USD, tvrdý povrch – hala)
Semifinále čtyřhry
Bouchardová (CAN), Danilovičová (SRB)
– Ninomijaová (JPN), VORÁČOVÁ [2] 6:7(9), 6:2, 10:8 

Dubai Duty Free Tennis Championships (ženy, UAE, 1 835 490 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
LUCIE HRADECKÁ (427.) – TEREZA MARTINCOVÁ (129.) [9] 3:6, 6:4, 2:6

Challengery

Forte Challenger 125, Nur-Sultan (muži, KAZ, 156 240 USD, tvrdý povrch – hala)
Semifinále dvouhry
TOMÁŠ MACHÁČ (166.) – Prajneš Gunneswaran (IND, 134.) [8] 6:3, 1:6, 6:2

St. Petersburg 1, Petrohrad (muži, RUS, 36 680 USD, tvrdý povrch – hala)
Semifinále dvouhry
Zizou Bergs (BEL, 435.) [Q] – VÍT KOPŘIVA (305.) 7:6(7), 6:2 

ITF World Tennis Tour

1st ITF WTT M15 Bratislava (muži, SVK, 15 000 USD, tvrdý povrch – hala)
Semifinále dvouhry
ANDREW PAULSON (760.) – Jurgen Briand (FRA, 1086.) [Q] 6:7(5), 1:6 

W15 Šarm aš-Šajch (ženy, EGY, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Finále čtyřhry
Ajukawaová, Šimizuová (obě JPN) [1] – Semaová (JPN), SISKOVÁ [3] 6:1, 4:6 skreč Ajukawaová, Šimizuová