Federer a Blízký východ: moře titulů, fenomenální údery i hra ve výšinách

- Marek Bartošík

Spojení Rogera Federera a turnajů na Blízkém východě v minulosti fungovalo na jedničku s hvězdičkou. Švýcarský elegán se na tamních akcích v Dauhá a Dubaji dočkal celkem jedenácti trofejí, na což chce navázat i letos. Právě v katarském Dauhá se totiž příští týden po více než roční pauze vrátí na okruh. Nutno dodat, že kromě skoro tuctu titulů se Federer ve zmíněných destinacích zapsal do povědomí také jedinečnými parádami ze svého repertoáru a v neposlední řadě i zajímavou návštěvou heliportu mrakodrapu Burdž al-Arab.

Rok 2005 byl pro Rogera Federera specifický ve více ohledech. Tehdy hrál podle mnohých fanoušků i tenisových expertů nejlepší tenis svého života, což ilustruje také bilance 81 výher a pouhých čtyř porážek.

Ve zmíněné sezóně si také připsal blízkovýchodní double, jelikož ovládl jak lednový turnaj v Dauhá, tak únorový podnik v Dubaji.

Devětatřicetiletý Federer je na obou akcích rekordmanem v počtu trofejí. Zatímco v Dauhá slavil třikrát (2005–06, 2011), v Dubaji nenašel přemožitele hned osmkrát (2003–05, 2007, 2012, 2014–15, 2019).

Na Blízkém východě také ukázal světu nejméně dva z nejvíce ikonických úderů své dosavadní kariéry. Před deseti lety v Dauhá zaskočil svého soupeře Thomase Schoorela tweenerem zahraným čelem k síti. Federer se trefil tak dokonale, že se neubránil úsměvu (výměna začíná v čase 00:37).

Ještě obtížnější kousek zvládl švýcarský tenista na dubajském turnaji v roce 2005, když proti Andre Agassimu vykouzlil vítězný lob z beznadějné pozice. „To je nemožné!“ ozvalo se od komentátora přenosu do hluku tisíců nadšených fanoušků.

Osud tomu chtěl, že si právě Federer a Agassi pouze o několik dní dříve vyzkoušeli, jaké to je hrát v poněkud neobvyklých podmínkách. Švýcar s Američanem si totiž „pinkli“ na heliportu luxusního hotelu (mrakodrapu) Burdž al-Arab, tedy ve výšce kolem 210 metrů nad zemí!

Zdali se „výškař“ Federer objeví v Dubaji i letos, zatím není jasné. Dvacetinásobný grandslamový vítěz dosud potvrdil pouze účast na akci ATP 250 v Dauhá, která začíná 8. března. Až na základě dojmů ze svého prvního ostrého startu od Australian Open 2020 se rozhodne, jestli absolvuje také druhý blízkovýchodní turnaj.