Drama plné brejků. Kvitová ve třech setech udolala Kontaveitovou

- Jan Vojkůvka

Česká tenistka Petra Kvitová vybojovala v katarském Dauhá postup do semifinále. Světová desítka dokázala ve čtvrtfinálovém duelu zdolat Estonku Anett Kontaveitovou ve třech setech 6:3, 3:6, 6:2.

Kvitová vstupovala do zápasu s Kontaveitovou v roli favoritky, ale duel nakonec nabídl možná až nečekané drama, ve kterém bylo k vidění hned 16 brejků! Ke čtyřem došlo v úvodním setu a šest ztrát podání zaznamenaly tenistky shodně ve druhém i třetím setu.

„Bylo to trochu jako na horské dráze,“ připustila po utkání Kvitová na tiskové konferenci. „Hrát proti Anett je vždy těžké. Už jsme odehrály pár zápasů, které byly hodně těsné. Ale jsem hodně ráda, že po prohraném druhém setu, který jsem neodehrála nejlépe, jsem začala ve třetí sadě dobře, což bylo důležité.“

Do utkání vstoupila mnohem lépe Kvitová, jež prorazila soupeřce servis hned v prvním gemu a v úvodní sadě si vypracovala postupně vedení 5:1. Pak sice v osmé hře poprvé přišla o vlastní podání, ale žádné drama v koncovce nepřipustila, když hned v deváté hře opět Kontaveitovou brejkla.

Druhý set měl zcela odlišný průběh. Kvitové odešlo podání a v prostřední sadě jej ztratila hned čtyřikrát. Ač se snažila a bojovala, snížení na 3:5 bylo jen zábleskem naděje, kterou Kontaveitová nepřipustila a v devátém gemu na returnu využila v pořadí třetí setbol.

„Servis určitě mohl být lepší, to je jasné. Ale zase se mi dařilo na returnu, kde jsem na soupeřku vytvářela tlak, i když na podání to nebylo ono,“ podotkla Kvitová.

Drama mělo pokračovat i v rozhodující sadě. Rázem to byla Estonka, kdo se nedokázal vůbec opřít o podání a v rámci třetího setu si jej ani jednou neudržela. Dokázala se ovšem prosadit na returnu a Kvitové přidělala pár vrásek.

Česká hráčka se s dvěma brejky dostala do vedení 3:0 a v nadcházející pasáži si obě tenistky hned čtyřikrát vyměnily podání. Kvitová se díky tomu dostala do vedení 5:2 a duel zakončila po delší době uhájeným servisem v osmé hře.

„Ve výměnách to bylo padesát na padesát, obě jsme mohly zahrát vítězný míček, ale když se mi povedlo vytvořit tlak hned returnem, tak to bylo mnohem lepší. Podmínky celkově byly těžké a udržet servis také, takže jsem ráda, že jsem v poslední hře uhrála své podání,“ usmívala se česká hráčka.

Kvitovou v semifinále potká Američanka Jessica Pegulaová. Té se povedlo vybojovat spolu s kvalifikací už šestou výhru na turnaji, když porazila 6:3, 6:1 Karolínu Plíškovou.