Pod tlakem hvězdy. Asi se tím musíme zabývat, řekl ke kritice Zvereva ředitel turnaje v Rotterdamu

- Jan Vojkůvka

Nakolik může být názor hvězdného hráče pro turnaje určující ukazuje situace z nizozemského Rotterdamu. Zde zcela selhal v roli favorita Alexander Zverev, jenž vypadl v prvním kole v souboji s Alexandrem Bublikem. Němec následně zkritizoval podmínky na poměrně oblíbeném turnaji a podle turnajového ředitele Richarda Krajicka je jeho kritika něčím, čím se pořadatelé musí zabývat.

„Nevyhrál jsem tu žádný set ani v tréninku a to jsem tu byl pět dní a trénoval dvakrát denně,“ zlobil se po svém vyřazení Zverev. „Ani v minulosti se mi tu nevedlo a abych byl upřímný, pokud se podmínky na kurtech alespoň trochu nezmění, tak se mi nebude dařit ani v budoucnu. Z výsledku zápasu nejsem tak rozrušený, jako bych byl na jiném turnaji, protože se tu prostě necítím dobře,“ uvedl Němec.

Jeho kritika podmínek v Rotterdamu se pochopitelně dostala i k Richardu Krajickovi, turnajovému řediteli ABN AMRO World Tennis Tournament. Ten se dostal pod velký tlak i po vyjádření Stefanose Tsitsipase, jenž uvedl, že „stojí ohromné úsilí zahrát vítězný úder na tak pomalém kurtu“.

Podle Krajicka je kritika hvězd něčím, čím se turnaj musí zabývat. „Není hezké něco takového slyšet, ale možná bychom se mohli podívat na to, jestli kurty nějak nezrychlit,“ podlehl tomuto tlaku. „Každopádně, je to něco, nad čím musíme popřemýšlet, pokud je kritika oprávněná.“

Na turnaji v průběhu prvního kola vypadli nasazená jednička Daniil Medveděv, nasazená trojka Zverev a také turnajová osmička Stan Wawrinka.

„Něco s tím jako turnaj musíme udělat. Pochopitelně nechceme, aby hráči jako Zverev přemýšleli v tom smyslu, že Rotterdam ponechají svému osudu,“ dodal s tím, že rychlost kurtů je průměrná, ale aby si turnaj zachoval v očích hvězdných tenistů slušnou pozici, mohli by pořadatelé kurty trochu zrychlit.