Kvitová v osmifinále dominovala. Najednou to bylo 6:1, divila se

- Jan Vojkůvka, Marek Bartošík

Výborný vstup do turnaje v Dauhá má za sebou Petra Kvitová. Ve druhém kole katarského podniku WTA suverénně porazila Rusku Anastasii Pavljučenkovovou po setech 6:1, 6:3 a zahraje si ve čtvrtfinále. V něm narazí na Estonku Anett Kontaveitovou.

Kvitová, jež měla v úvodním kole volný los, předvedla v osmifinále suverénní cestu za postupem. V této ji přitom nezastavilo ani to, že ve druhé sadě čelila nepříznivému vývoji skóre, když prohrávala 1:3.

„Už jsme toho spolu odehrály spoustu a zápasy byly vždy náročné. Vzpomínám si i na poslední utkání v Brisbane, kde to bylo nahoru dolů a nakonec jsem to zvládla lépe já. To mi myslím pomohlo i do dnešního zápasu,“ hodnotila Kvitová, která se s Pavljučenkovovou utkala už potřinácté v kariéře a poslední klání v Austrálii minulý rok vyhrála 2:6, 6:1, 6:0.

Tentokrát měl zápas o poznání jednoznačnější průběh, byť je pravdou, že Kvitová v prvním setu čelila třem brejkbolům a ve druhé sadě dokonce prohrávala 1:3. Ale jak v úvodním dějství, tak i v tom druhém si dokázala připsat shodně pět her v řadě a nenechala nikoho na pochybách o tom, kdo je favoritem zápasu.

„Začátek zápasu byl rozhodující. Tahaly jsme se o pár gemů a najednou to bylo 6:1,“ divila se sama Kvitová.

V duelu si česká hráčka pomohla i 31 vítěznými údery, přičemž při své riskantní hře zaznamenala pouhých 19 nevynucených chyb. „Musím zaťukat, ale tady mi to vždy létá,“ usmívala se Češka. „Lítá to dobře. Míčky jsou stejné jako v Austrálii, na což jsme zvyklé. Povrch je pomalejší, míčky se více zasekávají, ale na druhou stranu na to mám trochu víc času. Myslím, že mi to tady dlouhodobě sedí,“ připomněla své vítězství z roku 2018 a finále z minulé sezony.

„Dauhá mi nějakým způsobem svědčí a je určitě lepší cestovat sem než jet na nějaký turnaj, kde víte, že vám to tolik nesedí,“ podotkla.

Ve čtvrtfinále čeká na Kvitovou další soupeřka, s níž už má na okruhu absolvovaných dost zápasů. Posedmé se totiž utká s Estonkou Anett Kontaveitovou, s níž má bilanci 4-2 na zápasy.

„Také jsme toho už odehrály spoustu a i hodně tiebreaků. Kdybych hrála tak agresivně jako dnes a nebála se winnerů, tak si myslím, že by to bylo pro zápas důležité,“ uvedla Kvitová. „Anett umí hrát velice dobře, velice dobře údery vrací. Čím méně času jí dám, tím lépe,“ dodala.