Chci hrát jako Kvitová, má jasno supertalentovaná Dánka, která už skolila i Bradyovou

- Marek Bartošík

Clara Tausonová je jméno, které by si měli tenisoví fanoušci velmi dobře zapamatovat. Vycházející dánská hvězda, jež v prosinci oslavila osmnácté narozeniny, letos získala už dva tituly z turnajů ITF a celkově nasbírala patnáct vítězství. A na právě konaném podniku WTA v Lyonu dokonce vyřadila nasazenou jedničku Jekatěrinu Alexandrovovou (6:3, 6:4)!

Je jí teprve osmnáct, ale na kontě má už devět trofejí z akcí ITF a v žebříčku WTA se vyhřívá na sympatickém 139. místě. Řeč je o Claře Tausonové, juniorské šampionce z Australian Open 2019.

Talentovaná Dánka si coby kvalifikantka loni v prvním kole Roland Garros dokonce vyšlápla na Jennifer Bradyovou (6:4, 3:6, 9:7), která na nedávném Australian Open dokráčela až do finále.

„Všichni přátelé mi psali: ‚Ty jsi ji porazila, tuhle holku, co je v grandslamovém finále!‘ Bylo určitě zábavné ji sledovat. Měla jsem radost, protože jsem viděla, že mám úroveň hry, abych hrála i takové zápasy a uspěla v nich,“ řekla v rozhovoru pro WTA Tausonová.

„Tím neříkám, že budu brzy ve finále grandslamu. Nicméně když vidíte, že se někomu, koho jste porazili, tak daří, zvedne vám to sebevědomí,“ objasnil osmnáctiletý talent.

Pro Tausonovou je s lepšícím se žebříčkem stále reálnější, že narazí také na další hráčky ze světové špičky.

„Určitě bych si chtěla zahrát proti (Simoně) Halepové. Myslím, že je to šampionka, na každém turnaji hraje na sto procent. A taky chci nastoupit proti (Petře) Kvitové. Moc ráda se dívám na její zápasy. Chci cítit, jak od ní přilétají míčky, protože dává fakt rány. Chci hrát jako ona,“ přeje si někdejší světová jednička juniorského žebříčku.

Sama přitom nepopírá, že už nyní disponuje slušným základem pro agresivní hru ve stylu české lvice. „Ráda hraji uvnitř dvorce a zakončuji míčky na síti, když mám šanci. Chci být takovou hráčkou, která opravdu dobře servíruje a hraje velké rány – jako Kvitová. Nebojí se bouchnout do míčku,“ pochválila dvojnásobnou wimbledonskou vítězku.

Osmnáctiletá Dánka se může přiblížit svým snům už ve středu odpoledne, kdy v osmifinále lyonského turnaje WTA narazí na zkušenou Maďarku Tímeu Babosovou.