S návratem není důvod spěchat, říká trenér Djokoviče. Jaký turnajový plán preferuje?

- Marek Bartošík

Goran Ivaniševič je společně s Mariánem Vajdou součástí trenérského týmu Novaka Djokoviče. Devětačtyřicetiletý Chorvat v rozhovoru pro web Tennis Majors s časovým odstupem zhodnotil úspěšné Australian Open, kde Djokovič triumfoval už podeváté v kariéře. Dále promluvil o letošním turnajovém plánu nejlepšího tenisty světa a o jeho největších rivalech v honbě za rekordem v počtu grandslamů.

Ke třem grandslamovým titulům už Goran Ivaniševič dopomohl Novaku Djokovičovi. Dva wimbledonští vítězové spolupracují právě od předloňského travnatého grandslamu, na němž srbský reprezentant popáté nenašel přemožitele. Ivaniševič se mohl radovat z úspěchu svého svěřence také ve dvou posledních ročnících Australian Open.

Letošní melbournský titul byl speciální mimo jiné tím, že k němu třiatřicetiletý Djokovič dokráčel i s natrženým břišním svalem.

„Pro mě jako trenéra a fanouška Djokoviče je tenhle triumf jedním z nejsladších. Novak by ale pravděpodobně řekl Roland Garros 2016 nebo první Wimbledon,“ sdělil v rozhovoru pro web Tennis Majors devětačtyřicetiletý Ivaniševič.

Šampion z Wimbledonu 2001 si uvědomuje, že Djokovičův devátý titul z Melbourne může být velmi důležitý ve stále napínavějším závodu o nejvyšší počet grandslamových trofejí.

„Aktuálně má osmnáct grandslamů. Věřím, že Rafa vyhraje aspoň ještě jednou Roland Garros, takže pro Novaka bylo důležité zůstat v kontaktu,“ upozornil Chorvat.

Djokovičovi nyní chybí na vedoucí duo Rafael Nadal, Roger Federer pouhé dva grandslamy. Současná světová jednička proto často opakuje, že se chce soustředit téměř výhradně na podniky velké čtyřky.

Ivaniševič má ale na plánování turnajů poněkud odlišný názor. „Nemyslím si, že je možné se zaměřit pouze na grandslamy, protože potřebujete dobrou přípravu a pozitivní myšlení,“ zdůraznil. „Tak například Novak se cítil před Australian Open skvěle, protože odehrál těžké zápasy na ATP Cupu,“ vzpomněl vítězné bitvy proti Denisu Shapovalovi a Alexanderu Zverevovi.

Chorvatský trenér však svého svěřence, odpočívajícího po náročné australské misi, rozhodně nepohání k rychlému návratu do turnajového kolotoče. „Byl bych raději, kdyby se na sto procent připravil na antukovou část sezóny a pokusil se získat ještě jednou titul z Roland Garros,“ uvedl Ivaniševič, který je tak spíše proti účasti Djokoviče na Masters v Miami (od 24. března).

A jak tedy nejspíš bude tenistův kalendář na další půlrok vypadat? „Jsem si jistý, že bude hrát pár antukových turnajů před Roland Garros, jeden travnatý turnaj před Wimbledonem a pak olympiádu před US Open,“ nastínil Chorvat.

Na všech zmíněných akcích by srbské hvězdě měli konkurovat jeho největší rivalové – Rafael Nadal a Roger Federer. Zatímco španělský matador aktuálně léčí bolavá záda, švýcarský elegán se příští týden vrátí na okruh po více než roční pauze.

„Proti Federerovi jsem hrál a také jsem proti němu koučoval. Naučil jsem se, že byste ho nikdy neměli odepisovat, takže to neučiním. On je vždy nebezpečný, obzvlášť ve Wimbledonu a v menší míře i na US Open,“ vyhlíží nadcházející výzvy Ivaniševič.