Další díl skládačky odtajněn. Federer se rozhodl vynechat velký americký turnaj

- Marek Bartošík

Roger Federer (5.) se nezúčastní Masters v Miami, které má začít 24. března. Informaci v pondělí potvrdil pro deník Miami Herald a tiskovou agenturu Associated Press hráčův agent Tony Godsick. Čtyřnásobný šampion floridského turnaje tak nebude obhajovat titul z roku 2019 (loni se akce kvůli covidu-19 nekonala).

Devětatřicetiletý Federer se má poprvé od Australian Open 2020 vrátit na okruh příští týden na turnaji kategorie ATP 250 v Dauhá. O svém startu na následné „pětistovce“ v Dubaji se zatím nerozhodl.

Naopak o své absenci na Masters v Miami už má vítěz akce z let 2005, 2006, 2017 a 2019 jasno. Získaný časový prostor věnuje přípravě na antukovou část sezóny, s níž ve svých plánech počítá.

Federerova omluvenka z Miami znamená, že téměř jistě přijde o 1000 bodů za předloňský triumf. Právě po zmíněném turnaji na Floridě by měl totiž žebříček ATP poprvé od loňského března vyjít také s bodovými odpočty. Aktuální světová pětka se tak propadne minimálně na šesté, v případě velké formy nejbližších žebříčkových rivalů až na osmé místo.

Poměrně brzké vypuštění úvodní „tisícovky“ roku může také poznamenat Švýcarův antukový kalendář. Nová zpráva jistě potěšila pořadatele Masters v Monte Carlu, které je letos na programu od 11. dubna. Federer se tam naposledy objevil před dlouhými pěti lety, přičemž se zatím nedočkal titulu.

Už předloni se spekulovalo o jeho účasti na akci ATP 500 v Barceloně, kde by v týdnu od 19. dubna mohl konkurovat domácímu miláčkovi Rafaelu Nadalovi.

V pozdější fázi antukové části sezóny je velmi pravděpodobný Federerův start na Masters v Madridu (2.–9. května), na Masters v Římě (9.–16. května) a také na grandslamovém Roland Garros (od 23. května), kde v roce 2009 zkompletoval kariérní grandslam.