Prvotřídní senzace! Člen čtvrté stovky světa při debutu na turnaji ATP dokráčel až k titulu

- Jan Vojkůvka

Tak to je prvotřídní senzace! Juan Manuel Cerundolo, kterému patřilo na začátku minulého týdne až 335. místo na světovém žebříčku, dotáhl své působení na turnaji v Cordobě až k zisku turnajového titulu! Devatenáctiletý Argentinec se přitom hlavní soutěže na turnaji ATP zúčastnil vůbec poprvé, když doposud absolvoval jen jednu neúspěšnou kvalifikaci.

Cerundolo ve finále turnaje v Cordobě přehrál nasazenou pětku a 46. hráče světa Alberta Ramose-Vinolase, jehož zdolal po setech 6:0, 2:6, 6:2 a dotáhl tím svůj šokující příběh až k samotnému vrcholu.

Cerundolo svým úspěchem navázal na podobnou senzaci z roku 2004, kdy při své premiéře na turnaji ATP triumfoval Santiago Ventura.

Mladý Argentinec v Cordobě startoval už v kvalifikaci, kterou prošel bez ztráty setu, když vyřadil Tentiho, Varillase a Menezese. V hlavní soutěži následně čelil už jen papírovým favoritům, se všemi si ale dokázal poradit.

V úvodním kole ve dvou setech porazil Brazilce Seybotha Wilda, ale první skutečný majstrštyk si připsal v osmifinále. V něm totiž otočil duel s členem elitní padesátky Miomirem Kecmanovičem, který nedokázal zužitkovat vedení 1:0 na sety.

I v dalších zápasech musel jít do tří setů. Ve čtvrtfinále si poradil s Brazilcem Thiagem Monteirem, v semifinále s krajanem Federicem Coriou a ve finále přehrál již zmíněného Ramose.

Díky titulu v Cordobě se Cerundolo vyšvihl ve světovém žebříčku na své životní maximum, kterým je 181. místo světa.

Formu bude nyní chtít potvrdit na dalším domácím turnaji v Buenos Aires. Bude to mít ale nesmírně obtížné. Nejen, že má v nohách osm těžkých zápasů z Cordoby, ale ještě v úvodním kole narazí na favorizovaného Federica Delbonise, bývalého 33. hráče světa.