Konec kariéry Rogera Federera? Po zranění to zvažoval, překvapil jeho trenér

- Jan Vojkůvka

Nečekané informace vynesl na světlo světa dlouholetý kondiční trenér švýcarské legendy Pierre Paganini. V rozhovoru pro Tages Anzeiger, že po rozhodnutí o podstoupení operace zvažoval Roger Federer konec kariéry. K razantnímu kroku se však neodhodlal, díky čemuž se za týden v Dauhá vrátí na kurty.

Federer, jenž provede 8. března v Dauhá svůj comeback po dlouhých třinácti měsících, musel po loňském Australian Open podstoupit operaci pravého kolene. V červnu se pak, místo plánování návratu, podrobil druhé operaci kolene a odpískal zbytek sezony.

Jak podotkl Paganini, který se dlouhá léta stará o Švýcarovu fyzičku, Federer dokonce diskutoval se svým týmem o možnosti ukončení kariéry. Ve 39 letech a při nutnosti operace se jednalo o logické myšlenky a správnou debatu s těmi nejpovolanějšími, kteří Švýcara provází tenisovým životem.

„Ani si nedovedu představit sportovce, který by se takovými otázkami v takovou chvíli nezabýval,“ uvedl Paganini, podle něhož ale zvítězila láska k tenisu, kvůli které Federer vypudil myšlenky na konec kariéry z hlavy. „Když se rozhodl podstoupit operaci, bylo už logické, že nechtěl přemýšlet nad koncem kariéry,“ podotkl s tím, že pokud by v kariéře nechtěl pokračovat, k operacím by vůbec nedošlo.

„Rozhodl se vydat cestou, která měla zabrat několik měsíců a chtěl se zaměřit na comeback. Ne pověsit raketu na hřebík,“ pokračoval Paganini, podle něhož Federera nadále žene kupředu obrovská vášeň a touha po soutěžení.

„Jednoznačně! Jinak by se už nezapojoval do tréninkových procesů, které mu připravujeme,“ podotkl. „Když hráč ve 40 letech musí dělat cvičení, které by zvládl i sedmdesátiletý člověk bez problémů, a je šťastný, že v úterý to bylo lepší než v pondělí, tak je v tom víc než jen vášeň. Musíte být v takovou chvíli pozitivni myslící člověk a potřebujete najít správnou kombinaci mezi strategií a spontánností,“ dodal.

Jaký však bude návrat vítěze 103 turnajů ATP, ukáže až čas. Turnajem v Dauhá to pouze začne. Hlavní cíle si Federer stanovil pro antukovou část sezony, Wimbledon a olympijské hry.