Ztráta motivace a chuti hrát. Francouz si bere pauzu na dobu neurčitou

- Jan Vojkůvka

Francouzský veterán a bývalý šestý hráč světa, Gilles Simon, přerušuje na dobu neurčitou svou kariéru. Šestatřicetiletý tenista přiznal, že kvůli současným podmínkám zcela ztratil motivaci hrát. Nicméně doufá, že svou lásku k tenisu dokáže ještě probudit a unáhleně končit kariéru nechce.

Simon, který dosáhl životního maxima v roce 2009, kdy vystoupal ve světovém žebříčku na šestou příčku, patří k tenistům, kterým nevyhovují současná bezpečnostní opatření na tenisových turnajích. Zejména nutnost neustálého testování a uzavírání do bublin Francouzovi sebralo chuť do pokračování ve své pouti na profesionálním okruhu.

„Naneštěstí si musím dát pauzu, abych se udržel psychicky v pohodě, jelikož cestovat a hrát za těchto podmínek mi nepřináší žádnou radost a nedokáži do toho dát srdce,“ podotkl Simon ke svému rozhodnutí. „Doufám, že se moje morálka co nejdříve zvedne,“ dodal ke svému psychickému rozpoložení.

Vítěz 14 turnajů na okruhu ATP, který naposledy triumfoval před dvěma lety na domácím podniku v Métách, v této sezoně odehrál čtyři zápasy. Odcestoval do Austrálie, kde se podrobil karanténě, a na Murray River Open prošel do druhého kola.

Na Australian Open jej však vypráskal Stefanos Tsitsipas, který Simonovi ve třech setech povolil jen čtyři hry. Po návratu do Evropy se představil ještě na turnaji v Montpellier, kde vypadl po třísetové bitvě s Dennisem Novakem.

To byl Simonův poslední zápas na zatím nejasné období. Jak totiž podotkl, jeho pauza nemá žádný předpokládaný termín návratu. A vzhledem k tomu, že mu je 36 let, klidně se může stát, že se přestávka přemění i v konec kariéry.