Drastický pokles prize money? Isner ostře zkritizoval ATP a turnaj v Miami

- Jan Vojkůvka

Frustrace, kterou prožíval americký tenista John Isner z rozhodnutí ATP a pořadatelů turnaje v Miami, byla příliš velká na to, aby si ji nechal jen pro sebe. Na svém Twitteru se do asociace a organizátorů amerického Masters ostře pustil a zkritizoval jejich rozhodnutí snížit prize money z původních 16,7 milionu dolarů na pouhých 6,68 milionu.

„Systém ATP nefunguje. Hráči a turnaje sice potřebují jako partneři spolupracovat, ale sražení prize money o 60 % a pro vítěze dokonce o 80 % na jednom z největších turnajů, který má televizní práva, sponzory a nově schválené příjmy z hazardu, není žádná spolupráce,“ zlobil se na Twitteru.

Narážel tím na drastické snížení prize money, kvůli kterému si vítěz celého turnaje přijde „pouze“ na 300 tisíc dolarů (v roce 2019 získali šampioni dvouher 1,35 milionu dolarů) a poražený v prvním kole pouhých 10 tisíc dolarů (v roce 2019 činila částka za účast v hlavní soutěži 16 425 dolarů).

Isner poukázal zejména na to, že nevěří slovům funkcionářů o tom, že by tenis byl v nějaké vážnější ekonomické krizi. „Co takhle udělat skutečný audit, abyste zjistili, jak turnaje skutečně ekonomicky krvácí, a poté udělat finanční vzorec pro tyto turnaje? Je úžasné, že na mnoha našich velkých turnajích nic takového stále nemáme,“ podotkl ironicky. „Jaký to dává smysl?“

„Podívejte se na NBA, MLB, NHL nebo PGA Tour. Neporovnávejme příjmy a popularitu u těchto sportů, ale vezměte si jejich strukturu, zastoupení talentů a procento modelů příjmů. Tenis trápí konflikty a nedostatek transparentnosti,“ pokračoval Američan.

„Pořadatelé vlastní aktiva, která oceňují, přičemž mají nekonečný čas na zpeněžení těchto aktiv, zatímco hráči mají krátký čas na maximalizaci svého talentu. Tento systém nefunguje,“ zlobil se.

V neposlední řadě Isnera štve, že zatímco tenisté se musí smířit s úbytkem peněz, funkcionářů se tyto škrty vůbec netýkají. „Takže hráči sníží své příjmy o 60 %, šampioni dokonce o 80 %, ale manažerům ATP zůstanou plné platy a výhody? To vypadá trochu pokrytecky, nemyslíte?“ dodal.

Turnaj v Miami startuje 22. března a tenisté ho budou muset celý absolvovat v bublině s častým testováním na koronavirus. Dle informací budou moci být pouze v hotelu či turnajovém areálu a ti, kteří nebudou tato nařízení respektovat, pokud pokutováni a z turnaje vyloučeni.