Premiéra jako hrom! Argentinec při debutu na turnaji ATP senzačně prošel do čtvrtfinále

- Jan Vojkůvka

Fantastickou premiéru na turnaji nejvyšší úrovně prožívá devatenáctiletý Argentinec Juan Manuel Cerundolo. Na domácím podniku v Cordobě se tento 335. tenista světa prokousal skrz kvalifikaci už do čtvrtfinále, když ve čtvrtek večer dokázal porazit 41. hráče světa Miomira Kecmanoviče ze Srbska 6:7, 7:5, 6:2.

Cerundolo, který během kariéry vyhrál tři turnaje ITF a na okruhu ATP doposud absolvoval jen jednu neúspěšnou kvalifikaci, se na domácím podniku dokázal prokousat skrz tříkolovou kvalifikaci, v níž zdolal i dva členy druhé světové stovky a vysloužil si premiérovou účast v hlavní soutěže na okruhu ATP.

Sám nejspíš čekal, že už první kolo bude nad jeho síly, ale 119. hráče žebříčku, Brazilce Thiaga Seybotha Wilda, porazil ve dvou setech 7:5, 7:6 a vysloužil si postup do osmifinále, v němž šokoval člena elitní padesátky!

Miomir Kecmanovič, který má na kontě už dokonce titul z nejvyššího okruhu, když loni vyhrál turnaj v Kitzbühlu, šel do utkání v roli velkého favorita. A vše nasvědčovalo tomu, že svou roli také potvrdí. Ostatně vyhrál v tiebreaku první set.

Jenže od druhé sady se favorizovaný tenista nedokázal prosadit na returnu, a byť si vypracoval dva brejkboly, Cerundolo, jenž cítil šanci na životní úspěch, oba odvrátil. Když v koncovce druhého setu navíc prorazil Kecmanovičovi podání a srovnal skóre na 1:1 na sety, nalomil tím odpor svého soupeře.

V rozhodující sadě pak Cerundolo dokázal vybojovat hned dva brejky ve čtvrté a osmé hře, díky čemuž dotáhl svou senzaci až do konce.

Díky postupu do čtvrtfinále si Cerundolo zajistil premiérový posun do třetí stovky světa a svou pozici navíc bude moci ještě výrazně vylepšit. O postup do semifinále si ovšem zahraje proti dalšímu velkému favoritovi, jímž bude 74. hráč světa Thiago Monteiro z Brazílie.

I kdyby se mu do semifinále projít nepovedlo, tak už nyní může být Juan Manuel Cerundolo se svým vystoupením v Cordobě nadmíru spokojený. Výhrou nad Kecmanovičem se totiž při svém debutu v hlavní soutěži na okruhu ATP postaral o takovou menší senzaci.