Trable světové dvojky. Nadal kvůli bolestem zad vzdal nadcházející turnaj

- Jan Vojkůvka

Španělský tenista Rafael Nadal nadále laboruje s bolestmi v zádech. Kvůli nim vynechala světová dvojka kompletní ATP Cup a ani na Australian Open nepředvedla adekvátní výkony. I kvůli nepříjemnostem totiž Nadal vypadl překvapivě ve čtvrtfinále. A bolesti jej neopustily ani po více než týdenní pauze.

Čtyřiatřicetiletý Nadal tak musel vzdát svou plánovanou účast na turnaji v Rotterdamu, kde se bude hrát příští týden.

„S velkým smutkem musím vzdát svou účast v Rotterdamu,“ uvedl Nadal v prohlášení. „Jak většina fanoušků ví, v Austrálii jsem laboroval se zády. Bolesti začaly v Adelaide a nepřestaly ani po přesunu do Melbourne. Tehdy jsme našli dočasné řešení, které mi umožnilo hrát bez bolestí.“

„Po návratu do Španělska jsem navštívil doktora a společně s mým týmem mi nedoporučili příští týden hrát,“ pokračoval Španěl. „Těšil jsem se na to, že se do Rotterdamu a Nizozemska vrátím, protože už je to dlouho, co jsem tam hrál,“ připomněl svá dvě vystoupení v letech 2008 a 2009. Při své první účasti vypadl už v osmifinále, v roce 2009 pak došel do finále.

„Pro můj kalendář to bylo perfektní místo. Doufám, že se tam ale brzy vrátím a zahraji si tam. Tomuto špičkovému turnaji přeji jen to nejlepší,“ dodal.

Odhlášení Rafaela Nadala z Rotterdamu může mít velký vliv na světový žebříček. Třetí hráč světa, Daniil Medveděv, totiž bude moci zaútočit na post světové dvojky, kterou drží právě Nadal. K posunu na nové maximum potřebuje postoupit do finále.

Dalším turnajem, na který je Nadal přihlášen, je Masters v Miami, kde se bude hrát od 22. března.