Byl to pro mě super výsledek! Krstev vzpomíná na výhru nad Karacevem

- David Schlegel, Marek Bartošík

Psal se listopad roku 2018 a na halovém turnaji ITF ve Valašském Meziříčí si Ondřej Krstev připsal velmi sympatický úspěch. Český tenista totiž ve druhém kole porazil 7:6(4) a 6:4 prvního nasazeného Aslana Karaceva, tehdy hráče čtvrté světové stovky. O dva a čtvrt roku později mohl třiadvacetiletý Krstev sledovat, jak ruský reprezentant senzačně dokráčel až do semifinále grandslamového Australian Open!

Během standardní tenisové sezóny se uskuteční stovky akcí ITF s dotací 15 tisíc amerických dolarů. Na jedné z nich ve Valašském Meziříčí se Ondřej Krstev, toho času 1113. tenista žebříčku, postaral o velké překvapení, když vyřadil nejvýše nasazeného Aslana Karaceva, jemuž v onom týdnu patřila 382. příčka v žebříčku.

„Byl to velmi těžký zápas a pro mě super výsledek. Pamatuji si, že jsme hráli hlavně dlouhé výměny. V obou setech jsem lépe zvládl koncovku. Soupeř byl nebezpečný svou hrou od základní čáry, hlavně z bekhendu,“ uvedl pro Tenisový svět třiadvacetiletý Krstev.

Český tenista však považuje za svůj největší kariérní úspěch jinou událost. „Ještě víc si cením výhry nad Janem Hernychem,“ připomněl druhé kolo turnaje ITF v Ústí nad Orlicí, kde v roce 2017 odvrátil proti někdejšímu 59. hráči žebříčku hned devět z deseti brejkbolů a zvítězil 6:3 a 6:4.

Ale zpět ke Karacevovi. Nyní sedmadvacetiletý Rus naplno rozvinul svůj potenciál na Australian Open, kde se jako kvalifikant probil až do semifinále. Na své cestě předvedl mimo jiné fenomenální výkon proti světové devítce Diegovi Schwartzmanovi, jemuž za pouhé tři sety nastřílel rovných 50 vítězných úderů.

Krsteva dle jeho slov nenapadlo, že by dlouho nevýrazný ruský tenista mohl něčeho podobného dosáhnout. „Na turnajích s dotací 15 tisíc dolarů se sice trochu odlišoval, ale tipoval bych ho spíše jako solidního challengerového hráče. Tady jde krásně vidět, jak malé odchylky v tenise rozhodují,“ zamyslel se.

Mimochodem solidní účastník challengerů, o kterém mluví Krstev, se v žebříčku ATP pohybuje kolem 100. místa. Karacev je už nyní na 42. příčce a před sebou má dlouhou sezónu, během níž může své postavení ve světovém pořadí ještě výrazně vylepšit. Jeho dalšími zastávkami po Australian Open budou březnové turnaje v Dauhá a Dubaji.

A jak je na tom vlastně Krstev, jenž si na okruhu zahrál naposledy právě před rokem? „Loni jsem začal cítit tenisové štěstí, ale pak přišlo zranění kolene a operace. Byl jsem půl roku mimo. Až nyní se noha blíží stoprocentnímu stavu. Určitě bych se rád vrátil na okruh, turnaje mi chybí,“ netají přemožitel Aslana Karaceva.