Cenná výhra nad turnajovými trojkami. Jebavý po boku Veselého prolomil letošní smůlu

- Marek Bartošík

Roman Jebavý a Jiří Veselý porazili v úvodním kole halového turnaje ATP v Montpellieru dánsko-německý pár Frederik Nielsen, Tim Pütz 6:4, 3:6 a 10:5. Češi v prvním setu prohrávali už 1:4 a 30:40, pak ale předvedli velký obrat. O osudu druhého dějství rozhodl jediný brejk ze čtvrté hry. V závěrečném super tiebreaku otočili Veselý s Jebavým z 1:2 na 6:2. Navzdory dílčímu zdramatizování koncovky si nakonec připsali hodnotné vítězství nad třetím nasazeným párem.

Český deblový specialista Roman Jebavý neprožívá vůbec jednoduchý začátek sezóny. Jednatřicetiletý tenista se po loňské operaci vyhřezlé ploténky a následně i zraněného kolena teprve dostává tam, kde se nacházel před zmíněnými zdravotními obtížemi.

Jebavý vstoupil do tenisového ročníku 2021 čtyřmi porážkami v řadě na okruhu ATP Challenger Tour, ve všech případech se však jednalo o velmi těsné zápasy. Smolnou sérii přerušil až na podniku ATP 250 ve francouzském Montpellieru, kde spojil síly s krajanem Jiřím Veselým.

Česká dvojice v prvním kole vyzrála na turnajové trojky Frederika Nielsena a Tima Pütze ve třech setech. Skalp je to rozhodně cenný – vždyť dánsko-německé duo si na loňském Roland Garros zahrálo čtvrtfinále. A sedmatřicetiletý Nielsen je dokonce deblovým šampionem z Wimbledonu 2012!

Jebavý s Veselým spolu nastoupili poprvé od května 2019. Dosavadní týmové spojení jim přineslo titul z turnaje ATP v Istanbulu (2017) či osmifinále Roland Garros ze stejného roku.

Jejich dalšími soupeři budou v zítřejším čtvrtfinále Nizozemec Sander Arends a Ital Andrea Vavassori. Právě s Arendsem přitom Jebavý absolvoval zkraje sezóny hned tři challengery.

Sedmadvacetiletý Veselý ve Francii pokračuje také v pavouku dvouhry, přičemž jeho osmifinálovým soupeřem bude ve čtvrtek od 11:30 německý kvalifikant Peter Gojowczyk (144. v žebříčku ATP). Deblové čtvrtfinále s českou účastí bude následovat po přestávce nutné k odpočinku nejlepšího českého tenisty současnosti.

Open Sud de France, Montpellier (muži, FRA, 262 170 eur, tvrdý povrch – hala)
1. kolo čtyřhry
Nielsen (DEN), Pütz (GER) [3] – JEBAVÝ, VESELÝ 4:6, 6:3, 5:10


Galerie