Australian Open jsem nesledoval, přiznal Murray. A první následnou zkoušku nezvládl

- Michal Hladký

Bývalá světová jednička, Andy Murray, se zúčastnila ve francouzském Montpellieru po více jak čtyřech měsících turnaje ATP. Neúspěšně, po setech 6:7(8) a 1:6 ho vyprovodil z kurtu Bělorus Gerasimov. Ještě předtím, než se tak stalo, se Skot rozpovídal pro média o své neúčasti na Australian Open.

Andy Murray se před Australian Open nakazil koronavirem, kvůli čemuž do dějiště grandslamu nemohl odletět. Jak se nedávno zmínil, celou záležitost prožíval těžce.

„Nedíval jsem se, chtěl jsem tam být sám. Trpěl jsem, musel jsem přestat sledovat všechny tenisty na sociálních sítích. Viděl jsem pár sestřihů, ale to je tak vše,“ popisovala své útrapy bývalá světová jednička.

Od tenisu si ale 121. hráč světového žebříčku příliš neodpočinul. Když byly jeho testy na covid-19 negativní, vyrazil na challenger do italské Bielly, kde dokráčel až do finále. „Bylo skvělé, že jsem si zahrál pět zápasů. Užil jsem si, že jsem během utkání necítil žádnou bolest,“ odkazoval Murray na zranění, která ho v posledních letech provází.

A stále věří tomu, že by se mohl vrátit mezi tenisovou smetánku. „Trénoval jsem s hráči z nejlepší stovky. Na to, že jsem v posledních letech odehrál jen minimum zápasů, si vedu celkem dobře,“ nechal se slyšet.

I z tohoto důvodu ho mrzela již zmíněná neúčast na australském grandslamu. „Připadá mi, že stále mohu hrát na velkých akcích. Přál jsem si, abych to mohl ukázat už na Australian Open, byl jsem na to připraven. Bezpochyby.“

Optimismus třiatřicetiletého tenisty se ale odvíjí od jednoho požadavku – aby zůstal zdravý. „Jestli nebudu, nemám šanci se dostat tam, kam chci,“ přiznal.

V první ostré zkoušce však Murray neuspěl. Na turnaji ATP Tour 250 ve francouzském Montpellieru skončil v prvním kole, když nestačil po setech 6:7(8), 1:6 na Bělorusa Jegora Gerasimova, 83. tenistu světového žebříčku.

Své zaváhání bude moct napravit za týden, kdy ho v pozici divoké karty čeká turnaj ATP Tour 500 v Rotterdamu. Vzpomínky na nizozemské město má jen ty nejlepší, vždyť tam v roce 2009 triumfoval.