Domácí zklamání! Světová jednička hned na úvod končí

- Michal Hladký

Australanka Ashleigh Bartyová od začátku sezony na okruhu WTA nezaváhala, jenže poté přišlo čtvrtfinále Australian Open a prohra s Karolínou Muchovou. Úvodní klopýtnutí evidentně světovou jedničku rozhodilo, přesně za týden totiž skončila v osmifinále domácího turnaje v Adelaide. A to proti Američance Danielle Collinsové, sedmatřicáté hráčce světového žebříčku.

6:3 a 6:4. Hodina a pět minut. Přesně takový průběh se očekával. Jenže ve prospěch světové jedničky Ashleigh Bartyové, nikoliv sedmatřicáté hráčky žebříčku WTA Danielle Collinsové.

K tomu způsob, jakým Američanka zápas ovládla, se neřadí mezi ty úplně běžné. V první sadě otočila stav 1:3, v té druhé dokonce 1:4. „Nepamatuji si, kdy jsem vyhrála utkání s podobným průběhem. Myslím si, že si to přenesu do dalších zápasů a trochu naberu sebevědomí,“ nechala se slyšet na tiskové konferenci.

Sedmadvacetiletá tenistka nastupovala do osmifinále v nepříliš lichotivé pozici. Všechny tři zápasy, které s Bartyovou v minulosti odehrála, skončily ve prospěch její soupeřky. Jeden z nich se uskutečnil před rokem právě v Adelaide, kdy Američanka padla v semifinále po třísetovém boji. „Ta utkání mi dala lekci. Snažila jsem se poučit ze svých porážek,“ popisovala.

Pro Collinsovou se bezpochyby jedná o největší vítězství kariéry. Naopak Australanka takové selhání dlouho nezažila. „Kurt byl nezvykle rychlý, snad nejvíce, co jsem kdy v Austrálii zažila. Trvalo nějakou dobu, než jsem si zvykla,“ hledala Bartyová příčinu předčasného opuštění turnaje v Adelaide.

Na druhou stranu nezapomněla ani pochválit soupeřku. „Dokázala kontrolovat střed kurtu a základní čáru. Dobře si držela pozice, to je na tak rychlém kurtu zcela zásadní.“

Světová jednička momentálně řeší, jak poskládá svůj následný turnajový program. To neplatí pro Danielle Collinsovou, která se ve čtvrtfinále střetne s Polkou Igou Šwiatekovou. „Viděla jsem několik jejích zápasů na Roland Garros. Její tenis se skvěle sledoval. Myslím si, že to bude opravdu zábavná bitva,“ vyhlíží talentovanou soupeřku.

Adelaide International (ženy, AUS, 535 530 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
Danielle Collinsová (USA, 37.) – Ashleigh Bartyová (AUS, 1.) [1] 6:3, 6:4