Od dlouhé pauzy k životnímu výsledku. Finále jsem nečekala, přiznává talentovaná Nosková a cílí ještě výše

- Filip Lefenda, David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z ŠARM AŠ-ŠAJCHU – Povedený týden má za sebou po pětiměsíční přestávce Linda Nosková. Šestnáctiletá Češka si na podniku ITF v egyptském Šarm aš-Šajchu zahrála mezi ženami vůbec poprvé o titul. „Finále jsem po dlouhé pauze bez zápasové praxe nečekala,“ přiznala po porážce s favorizovanou Běloruskou Talbiovou Nosková přímo na místě Tenisovému světu.

Linda Nosková má za sebou premiérovou finálovou účast na turnaji ITF. V egyptském Šarm aš-Šajchu prohrála ve finále s Běloruskou Šalimar Talbiovou po setech 3:6, 6:2 a 3:6. Jak jste turnaj viděla?
Na to, že jsem hrála první turnaj po asi pěti měsících, to bylo dost dobré. Ve finále se mi bohužel moc nedařilo, ale co se dá dělat? Budu hrát dále a doufat, že výsledky na dalších dvou turnajích v Šarm aš-Šajchu budou ještě lepší. Za finále jsem ráda. Zápasy před ním jsem hrála dobře.

Na cestě do finále jste musela vyhrát čtyři zápasy, z toho tři z nich byly na tři sety. Jak jste na tom byla se silami?
Po zápase s první nasazenou mi síly docela chyběly. Druhý den jsem ale byla v pořádku, což mě docela překvapilo. Ve finále už jsem byla na nohách trochu unavená.

Je vám 16 let a 3 měsíce. Patříte zde k nejmladším hráčkám. S jakými cíli jste sem jela?
Jako vždy samozřejmě s těmi nejvyššími. Finále jsem ale po dlouhé pauze bez zápasové praxe nečekala. Byla jsem ráda za každý gem i set, co jsem vyhrála.

V prvním kole jste porazila Anastasii Zolotarevovou z Ruska 6:1, 6:2. To byl asi nejlehčí zápas. Jak jste ho viděla a získala jste díky němu sebevědomí?
V tom zápase jsem hrála dobře. Byl to první zápas po dlouhé době, takže jsem byla ráda, že jsem ho vyhrála tak snadno. Byla jsem ráda i za trochu lehčí soupeřku.

Ve druhém kole jste hrála s Lotyškou Sabine Rutlaukaovou. První set jste prohrála 1:6, poté jste utkání otočila a zvítězila 1:6, 6:3 a 6:2. Jak byste zhodnotila tento duel?
Zápas to byl velmi těžký. V prvním setu jsem se vůbec nechytala. Hra soupeřky mi vůbec neseděla. Po prvním setu jsem začala chodit více do míčů, začaly mi i lépe pracovat nohy. Pak už to bylo lepší.

V čem konkrétně vám protivnice neseděla?
Hrála takové plácané údery na základní lajnu. V prvním setu jsem se vůbec nechytala. Od druhého setu už to bylo lepší.

Ve čtvrtfinále jste hrála s první nasazenou hráčkou turnaje En Shuo Liang z Tchajwanu, která je na 237. místě v žebříčku dvouhry. Vyhrála jste 3:6, 6:4 a 7:6(3). To byl hodně dlouhý a vyčerpávající zápas…
Byl to asi ten hlavní zápas v celém turnaji. Hrála jsem s první nasazenou a vysoce postavenou hráčkou. Byl to skvělý zápas. Byla jsem ráda, že jsem si proti ní mohla zahrát. Duel byl od začátku napínavý. Vyhrávaly jsme si každá své servisy, dost jsme si podáním pomáhaly. Na konci v tiebreaku třetího setu jsem od prvního míče vedla a pak už jsem to jenom doklepla.

V semifinále jste hrála s Chorvatkou Antonií Ružičovou. Tam jste začala špatně, prohrála jste první set 3:6. Ve druhém jste ztratila vedení 4:1, soupeřka srovnala na 4:4 a momentum bylo v tu chvíli na její straně. Nakonec jste zápas zvládla. Čím byla soupeřka tak nebezpečná?
Určitě bojovností. Nedala mi moc míčů zadarmo. Každý balon a gem jsem si musela uhrát. Po druhém setu si vzala pauzu na ošetření, asi nebyla zdravotně úplně v pořádku. Využila jsem pauzy a od prvního míče do toho šla.

Ve finále jste prohrála s Běloruskou Šalimar Talbiovou. V čem byla soupeřka lepší?
V prvním i druhém setu mi utekly gemy, které nebyly úplně těžké ani určené, abych je ztratila. Vedla jsem třeba 40:0 nebo měla několikrát výhodu. Tyto gemy mi nepomohly. Ve druhém setu jsem se stejně jako v minulých zápasech zvedla. Ve třetím setu jsem od začátku prohrávala a už to nedokázala dohnat.

Jak se vám v Egyptě líbí? V Šarm aš-Šajchu hrajete poprvé. Turnaj se koná v rezortu.
Je to tu hezké, počasí krásné. Občas ne tolik příznivé, ale dá se to vydržet.

Opatření proti šíření koronaviru zde nejsou tak striktní jako u nás v Česku. Vyhovuje vám to?
Je to určitě odpočinek od všech těch roušek a dezinfekcí. Samozřejmě je zde ale i nějaké nebezpečí, že bych se tu mohla znovu nakazit a že bychom pak třeba neodletěli domů.

Loni jste na mezinárodní scéně odehrála mezi ženami pouze tři zápasy, přičemž ani jeden jste nevyhrála. Berete rok 2020 trochu jako ztracenou sezónu? A proč jste zápasů neodehrála více? Rok předtím jste byla dvakrát v semifinále…
Řekla bych, že rok 2020 byl celý úplně ztracený – od dospělých až po juniorské turnaje. Moc se mi nedařilo. Víceméně jsem jen trénovala. Nebylo to ideální. Doufám, že tento rok už bude více a více turnajů. Mělo by to být lepší.

Berete tento turnaj jako nový odraz k lepším zítřkům?
Určitě!

S kým v Egyptě jste a jak dlouho zde zůstanete?
Jsem zde s mým momentálním trenérem panem Krupou. Zůstaneme zde ještě na další dva turnaje.

Říkala jste, že se potýkáte s menším zraněním. Myslíte, že odezní a dáte se rychle do pořádku?
Určitě, je to maličkost. Tento týden nebudu hrát debla, abych si ulevila. Doufám, že mě to nebude nějak extrémně limitovat.


Galerie