Lehečkovi pomohla k titulu i taktika od krajana. Teď ho čeká ruská mise

- David Schlegel, Marek Bartošík

Jiří Lehečka si připsal minulý týden v egyptském Šarm aš-Šajchu druhý titul ve své profesionální kariéře. Semifinalista loňského challengeru v Prostějově na své cestě za trofejí porazil mimo jiné krajana Marka Gengela, čímž mu oplatil porážku z předchozího turnaje. „S Markem to je vždy boj, podmínky v Egyptě mu sedí,“ ohlédl se za úspěšným derby devatenáctiletý Lehečka.

Loni v září ovládl antukový turnaj na pražských Spojích, nyní uspěl i za hranicemi České republiky. Jiří Lehečka (346. v žebříčku ATP) v neděli opanoval podnik ITF v Šarm aš-Šajchu, a připsal si tak deset bodů do světového pořadí. Nová porce se mu přičte až v dalším vydání rankingu, kde by se měl poprvé v kariéře posunout k hranici 330. místa.

Gratulujeme k vašemu prvnímu letošnímu titulu! Ve finále jste porazil polského kvalifikanta Pawla Ciase, který ve čtvrtfinále udolal o dva míče Davida Poljaka. Viděl jste ten zápas? A věděl jste, co na Ciase může platit?
Děkuji. Zápas Davida s Ciasem jsem neviděl, protože jsem hrál souběžně čtyřhru. Nicméně s Davidem jsem se potom pobavil, sdělil mi taktiku.

V semifinále jste přehrál Tchajwance Hsu, jenž turnaj před dvěma týdny vyhrál. Co na něj platilo nejvíc?
Byl to velice specifický zápas, protože počasí tenisu moc nepřálo a velice foukalo. Naštěstí i v těchto nepříznivých podmínkách jsem dokázal uhrát koncovku prvního setu. Druhý set už byl jasná záležitost.

Ve čtvrtfinále jste oplatil týden starou porážku Marku Gengelovi. V čem se ty zápasy lišily?
S Markem to je vždy boj, podmínky v Egyptě mu sedí a věří si tam. Jednou tam porazil on mě a teď já jeho. Předchozí zápas byl hodně o výměnách, foukalo, takže dost záleželo, jak se popereme s větrem. Ve druhém zápase jsme oba lépe servírovali a zakládali si především na udržení servisu. Třetí set byl nejtěžší.

V prvním kole jste docela hladce prohrál první set s vítězem předloňské wimbledonské juniorky Šintarem Močizukim, pak jste mu však nedal naději. Co se změnilo?
První set se mi vůbec nedařilo dostat do tempa a on toho využil. Ve druhém setu jsem využil hned první brejkboly a poté jsem se cítil na kurtu velice dobře. Zbytek zápasu jsem měl pod kontrolou.

Do Šarm aš-Šajchu jste vyrazil poprvé. Co vás k tomu přimělo? A zjišťoval jste si od dalších českých hráčů, jak to tam chodí?
Přiměla mě k tomu aktuální situace ve světě. A hlavně potřebuji nahrát nějaké zápasy, což se mi povedlo. Něco málo jsem si zjišťoval. Ale to, že se tam vůbec nedá trénovat, jsem bohužel nezjistil.

Teď vás čeká kvalifikace challengeru v Rusku, že?
Ano, jedu do ruského Petrohradu na dva turnaje (nejprve akce kategorie Challenger 50 a poté Challenger 80, pozn. red.). Budu se samozřejmě snažit uhrát co nejlepší výsledek.

A co říkáte na koronavirovou situaci ve světě? Bojíte se, že by se mohly turnaje zase celosvětově přerušit?
Nemám z toho dobrý pocit. Ale navzdory všemu, co se ve světě děje, pořádají ITF a ATP stále více turnajů. Zdá se, že to mají pod kontrolou. Doufám, že se turnaje budou nadále konat.

Cesta Jiřího Lehečky za titulem v Šarm aš-Šajchu

Finále: JIŘÍ LEHEČKA – Pawel Cias (POL) 6:1, 6:3
Semifinále: JIŘÍ LEHEČKA – Yu Hsiou Hsu (TPE) 6:4, 6:1
Čtvrtfinále: JIŘÍ LEHEČKA – MAREK GENGEL (473.) 6:3, 1:6, 6:4
2. kolo: JIŘÍ LEHEČKA – Šo Šimabukuro (JPN) 6:0, 6:4
1. kolo: JIŘÍ LEHEČKA – Šintaro Močizuki (JPN) 2:6, 6:1, 6:1